Просечната цена на 100 киловат-часови природен гас што се користи во станбените згради во земјите на ЕУ беше 11,9 евра во првата половина на 2023 година / Photo: AA

Земјите на ЕУ се соочија со сериозни предизвици во 2023 година, со висока инфлација, зголемени каматни стапки и економско забавување, како и високи цени на гасот и електричната енергија предизвикани од енергетската криза поради војната во Украина.

Стапките на инфлација во ЕУ и во еврозоната беа значително над среднорочниот таргет на Европската централна банка (ЕЦБ) од 2% во поголемиот дел од 2023 година, при што инфлацијата достигна 10% во ЕУ и 8,6% во еврозоната во јануари.

Иако стапката на инфлација во еврозоната постепено се намалуваше во текот на годината, спроведените мерки резултираа со економска стагнација и остар пад на побарувачката во Европа.

Каматните стапки го достигнаа своето највисоко ниво во историјата на еврото, особено по последователните и брзи зголемувања на стапките на ЕЦБ.

Со ваквиот развој на настаните, Комисијата на ЕУ ја намали прогнозата за економскиот раст во ЕУ и еврозоната оваа година на 0,8% поради намалувањето на домашната побарувачка.

Надолната ревизија беше предизвикана од сериозното влијание на економското забавување и континуираните високи потрошувачки цени за повеќето стоки и услуги, особено падот на потрошувачката.

Цените на енергијата останаа високи

Земјите на ЕУ спроведоа бројни мерки и програми за поддршка за борба против зголемените цени на природниот гас и електричната енергија поради руско-украинската војна и енергетската криза.

Според тоа, цените на струјата и природниот гас за станбена потрошувачка достигнаа врв во првата половина на 2023 година.

Со оглед на настаните, цените на електричната енергија се зголемија од 25,3 евра за 100 киловат-часови на 28,9 евра на годишно ниво во 22 земји на ЕУ во првата половина на 2023 година.

Најголем пораст на цената на електричната енергија во Европа има Холандија со 95%, потоа Литванија (88%), Романија (77%), Летонија (74%), Словенија (38%), Шведска и Белгија, двете (27%), Германија (26%) и Италија (21%).

Просечната цена на 100 киловат-часови природен гас што се користи во станбените згради во земјите на ЕУ беше 11,9 евра во првата половина на 2023 година, што претставува зголемување од 3,3 евра од 8,6 евра на годишно ниво, што претставува историски највисоко ниво на цените на природниот гас.

Летонија забележа најголем пораст на цените на бензинот од 139%, потоа Романија (134%), Австрија (103%), Холандија (99%) и Ирска (73%).

Немир во европските банки

Неуспехот на банките во САД во март и можното влијание на кризата на Credit Suisse врз ЕУ, исто така, предизвикаа загриженост низ цела Европа.

Случувањата, кои уследија по најавата на најголемиот акционер на Credit Suisse дека банката нема да подигне капитал, ја турна банката во пропаст, предизвикувајќи загриженост низ целиот континент, додека вредноста на акциите на многу големи европски банки брзо падна.

Само откако УБС, најголемата швајцарска банка, објави дека ќе го купи 167-годишната Credit Suisse за 3 милијарди швајцарски франци со владина поддршка, европското банкарство се смири.

Забрана за автомобили со бензин и дизел мотори

Во март, земјите од ЕУ го одобрија предлогот за забрана на продажба на нови автомобили со бензински и дизел мотори, почнувајќи од 2035 година.

Одлуката ја забрза транзицијата кон електрични возила во транспортниот сектор.

Строги правила за дигитални платформи

ЕУ во март воведе строги нови правила за најголемите дигитални платформи во светот. Главните дигитални платформи, пребарувачите и веб-страниците за пазарење со над 45 милиони корисници во европските земји беа построго регулирани.

Компаниите како Епл, Гугл, Фејсбук и X/Твитер почнаа да подлежат на дополнителни обврски на нивните дигитални платформи, како што се ограничување на дезинформациите, отстранување на нелегални содржини одеднаш и заштита на малолетници онлајн, како и подложеност на надворешни ревизии.

Платформите кои не се во согласност со новиот закон се соочуваат со казни до 6% од нивниот глобален приход.

Нови санкции против Русија

ЕУ воведе три нови пакети санкции против Русија во 2023 година, вклучително и забрани за индустриски и технолошки извоз, како и извоз на различни резервни делови и производи кои можат да се користат и за воени и за цивилни цели.

Увозот на дијаманти од Русија е забранет, додека се воведени неколку нови мерки за заострување на плафонот на цената на нафтата за да се спречат прекршувања или заобиколување на санкциите и да се намалат приходите од нафтата на земјата.

TRT Balkan / агенции
Популарни