Штрајкот на персоналот на Луфтханза почна, откажани 1.000 летови

Штрајкот на персоналот на Луфтханза почна, откажани 1.000 летови

Повеќе од 134.000 патници ќе бидат погодени од откажувањето на летовите, според Луфтханза.
Повеќе од 134.000 патници ќе бидат погодени од откажувањето на летовите, според Луфтханза.      Фото: Ројтерс

Луфтханза откажа повеќе од 1.000 летови поради штрајкот на копнениот персонал на компанијата што започна денеска поради тековниот спор околу платите.

Еднодневниот штрајк, кој започна во 3.45 часот по локално време, го принуди германскиот авиопревозник да ги откаже речиси сите летови од аеродромите во Франкфурт и Минхен.

Големи прекини и доцнење на летовите се очекуваа и на аеродромите во Берлин, Келн/Бон и Дизелдорф, што дополнително го зголеми хаосот на патувањето за време на шпицот на одмор.

Повеќе од 134.000 патници ќе бидат погодени од откажувањето на летовите, според Луфтханза.

Синдикатот бара зголемување на платите за 9,5% за да им помогне на вработените да се справат со инфлацијата. Следната рунда преговори за платите се очекува да се одржи во Франкфурт следната недела.

AA
Популарни