Цената на златото обично има негативна корелација со „реалната“ каматна стапка, која е номиналната каматна стапка намалена за инфлацијата / Photo: AA

Цените на златото достигнаа највисоко ниво на сите времиња бидејќи пазарите ширум светот се опоравуваат во очекување на американската централна банка да ја намали референтната каматна стапка во јуни.

Стапката на злато на спот пазарот премина 2.300 долари за унца на 3 април, пред малку да се намали во почетните часови на тргување во четвртокот.

Ова би значело лоша вест за најголемите светски потрошувачи на злато, Кина и Индија - втората и петтата најголема економија во светот, кои ја поттикнуваат глобалната побарувачка за жолт метал.

Кинезите купиле 630 тони злато во 2023 година, додека потрошувачката во Индија била на нешто повеќе од 562 тони.

Златото е составен дел на свадбите во индискиот потконтинент, каде што летната сезона на свадби е во полн ек.

Цената на златото обично има негативна корелација со „реалната“ каматна стапка, која е номиналната каматна стапка намалена за инфлацијата. Кога реалните каматни стапки се ниски, другите класи на средства стануваат помалку привлечни од златото.

Трошоците за задолжување брзо се зголемија во САД во последните неколку години, бидејќи Федералните резерви се обидоа да се борат против инфлацијата, која се искачи на највисоко ниво во последните 40 години.

Сепак, основната каматна стапка се одржува во опсег од 5,25 проценти и 5,5 проценти веќе речиси една година - нешто што аналитичарите очекуваат да се промени во јуни. „Федералните резерви на САД најверојатно ќе ги намалат каматните стапки оваа година“, рече претседателот Џером Пауел на 3 април.

Цената на златото се зголеми за речиси 26 отсто од најниското ниво од 1.820 долари за унца на 5 октомври 2023 година.

Според Џони Тевес, аналитичар за благородни метали во фирмата за финансиски услуги УБС, очекувањата за пад на реалните каматни стапки се „важен двигател“ за нагорните изгледи за златото.

„Се додека ФЕД останува притаен, постои ризик од уште поголем пад на реалните стапки доколку инфлацијата изненади нагоре“, рече тој.

Џ.П.Морган Рисирч им кажа на инвеститорите на 3 април дека останува „структурно оптимистичен“ за благородниот метал во текот на следната година.

„Ова е кога инвеститорите сè повеќе го бараат безбедниот имот во услови на економска и геополитичка несигурност“, рече Грегори Ширер, шеф на стратегијата за основни и благородни метали во Џ.П.Морган .

Тој рече дека очекувањата за намалување на стапката од страна на Федералните резерви ќе бидат засилени со континуирана умереност во податоците за инфлацијата и работните места во наредните месеци.

За возврат, тоа ќе го поттикне следниот бран на приливи од дискрециони и берзански фондови, што дополнително ќе ги поттикне цените на златото нагоре.

Втората причина за нагорниот тренд на цените на златото е растечката неизвесност на геополитичкиот фронт.

Бруталната израелска војна против Газа сега се шири на поширокиот Блиски Исток. Ова ги натера инвеститорите да го паркираат своето богатство во безбедни засолништа како златото, кое го задржа својот статус на складиште на вредност низ војните и економско уништување илјадници години.

Друга клучна причина за растот на цените на златото е „ненаситната побарувачка“ за злато од централните банки ширум светот.

Податоците од Светскиот совет за злато покажуваат дека Народната банка на Кина (ПБоЦ) купила 225 тони злато во 2023 година, со што нејзините златни резерви достигнале 2.235 тони.

Аналитичарите го припишуваат големото купување злато од страна на Кина на зголемената економска и финансиска несигурност и геополитичка тензија.

„Во принцип е можно Кина особено да сака да го намали своето потпирање на резервите деноминирани во долари, со оглед на зголемувањето на тензиите со Соединетите држави“, изјави неодамна за ТРТ Ворлд Луис Кујс, главен економист за Азија Пацифик во С и П Глобал Рејтингс.

Централните банки обично претпочитаат да чуваат најголем дел од нивните девизни резерви во американската валута, бидејќи таа е најликвидна и поддржана од американската влада.

Но големите купувања од страна на кинеската централна банка укажуваат на можноста економската сила полека да се оддалечува од резервите деноминирани во долари.

На крајот на краиштата, одржувањето на целокупните девизни резерви во американски долари може да ја направи земјата ранлива на САД. Таков пример е Русија, чии резерви на централната банка се проценуваат на меѓу 300 и 415 милијарди долари блокирани од американските санкции како одговор на војната на Москва против Украина.

Иако постои голем оптимизам за продолжување на растот на цените на златото, некои аналитичари предупредија дека порастот „изгледа претерано“.

Внимателниот пристап се заснова на претпоставката дека Федералните резерви може да ја намалат каматната стапка побавно од очекуваното, доколку инфлацијата не се намали веднаш.

„Американската економија изненадува со своите силни перформанси, што би го направило првото намалување на каматните стапки во јуни помалку веројатно и на тој начин и оптповарување на цената на златото“, цитира извештај на Фајненшл Тајмс Александар Зампфе, виш трговец со благородни метали во рафинеријата Хераусес.

TRT World
Популарни