Две скорешни истражувања утврдиле дека постарите мозоци имаат корист од слушање музика и дека умерената употреба на интернет кај постарите може да помогне против когнитивниот пад / Photo: Reuters

Научниците во Индија открија повеќе докази дека луѓето кои зборуваат два јазика имаат помала веројатност да развијат деменција во споредба со луѓето ограничени на еден јазик.

Преваленцата на деменција беше повисока кај еднојазичните (4,9%) отколку кај двојазичните (0,4%), според научниците од Националниот институт за ментално здравје и невронаука, чија работа беше објавена во списанието Алцхајмер и Деменција.

Претходните истражувања сугерираа дека да се биде полиглот може да значи помала веројатност за когнитивно опаѓање подоцна во животот, но на претходното откритие му недостигаа „многу докази од студиите засновани на заедницата“, рече тимот на научници во трудот.

Тие се обидоа да ја пополнат таа празнина со одење од врата до врата во Бангалор, град во јужна Индија познат како центар на информатичката технологија на земјата, каде што открија дека преваленцата на благо когнитивно оштетување „е исто така повисока кај еднојазичните (8,5%) отколку кај двојазичните (5,3%)“.

Во 2023 година, тим со седиште во Германија објави труд во списанието Невробиологија на стареење, во кое напишаа дека двојазичноста во раниот живот значи намален ризик од деменција во подоцнежниот живот.

Во 2014 година, научниците од Универзитетот во Единбург сугерираа дека зборувањето повеќе од еден јазик може да има „заштитен ефект“ врз мозокот.

Сепак, не е само способноста да се зборува јазик што може да помогне против деменција, според друг неодамнешен труд.

Можеби постои врска помеѓу дијабетесот и веројатноста за развој на деменција, според истражувањето презентирано на годишниот состанок на Американското здружение за биохемија и молекуларна биологија од 23 до 26 март.

Истражувањето на Универзитетот во Калифорнија објавено на почетокот на 2024 година, сепак, сугерира дека добриот сон на млада возраст го намалува ризикот од деменција.

Во средината на 2023 година, тим од Швајцарија откри дека постарите мозоци имаат корист од слушањето музика, додека во исто време, истражувањето на лекарите од Универзитетот во Њујорк покажа дека умерената употреба на интернет кај постарите лица може да помогне во борбата против когнитивниот пад.

Намалувањето на слухот и видот беа одделно поврзани со поголема веројатност за развој на деменција.

TRT Balkan / агенции
Популарни