Ако бирото на работа го замениме со високо биро на кое ќе работиме и ќе стоиме сме направиле добро за нашиот циркулаторен систем / Photo: AP

Секоја активност, дури и спиењето или стоењето, всушност речиси секоја физичка активност во текот на денот се покажала како подобра и покорисна за здравјето на срцето и циркулаторниот систем отколку долгото седење, покажува новото истражување на меѓународен тим на научници.

Далеку од тоа што истражувањето сугерира дека сите треба да ги замениме канцелариските столови со удобни лежалки, напротив, истражувачите сакаа да истакнат дека дури и многу мали дневни промени во физичката активност резултираат со големо подобрување кога станува збор за здравјето на нашето срце и циркулаторниот систем.

Докажано е дека седењето по цел ден е најштетно за здравјето на кардиоваскуларниот систем, за индексот на телесна маса (БМИ) и обемот на половината, за нивото на холестерол и гликозен хемоглобин (ГХБ), кој е маркер за дијабетес тип 2.

И спиењето е подобро од седењето

Резултатите покажуваат дека дури и спиењето, односно добриот и квалитетен сон, е подобар и покорисен за нашето здравје отколку седењето до доцна во ноќта пред телевизорите.

Најновите докази го поддржуваат она што веќе го знаевме - дека седечкиот начин на живот е „убиец“ на нашето срце и здравје и сугерираат дека само неколку минути физичка активност дневно придонесува за намалување на ризикот од развој на срцеви заболувања и мозочен удар, намалување на холестеролот и помага во одржување на здрава телесна тежина.

„Заклучокот од нашето истражување е дека, колку и да се мали промените во начинот на кој се движите, тие имаат позитивен ефект врз здравјето на срцето, а во крајна линија е важен интензитетот на движењето“, вели водачот на студијата, епидемиолог од Универзитетскиот колеџ во Лондон Џо Блоџет.

Седењето заменете го со физичка активност, дури и неколку минути

„Најкорисно беше кога испитаниците го заменија седењето со умерена до енергична физичка активност, како што се трчање, брзо одење или качување по скали, или која било активност што го зголемува пулсот и ве тера да дишете побрзо, дури и за минута или две, “рече Блоџет.

Резултатите од студијата, објавени во European Heart Journal, покажуваат здравствена придобивка кога „само 4 до 12 минути дневно седење се претвораат во ист број минути физичка активност со умерен до силен интензитет“. Секако, се препорачува да биде повеќе.

И нивото на шеќер во крвта се намалила кога учесниците во студијата поминувале повеќе време во вежбање, стоење или спиење во споредба со седењето.

Како примери за умерена физичка активност, авторите наведоа многу брзо одење (6км на час или побрзо), интензивно чистење на станот, како што се миење прозорци, возење велосипед или играње бадминтон. Ако бирото на работа го замениме со високо биро на кое ќе работиме и ќе стоиме само неколку часа дневно, сме направиле добро за нашиот циркулаторен систем.

Срцевите и мозочните удари одземаат речиси 18 милиони животи годишно

Истражувачите потсетија дека срцевите и кардиоваскуларните болести се убиец број еден во светот денес. Секоја година, срцеви и мозочни удари и други кардиоваскуларни болести одземаат речиси 18 милиони животи.

Иако некои луѓе имаат генетски предиспозиции за болести на срцето и циркулаторниот систем, современиот начин на живот насекаде низ светот нѐ ја олеснува работата на нашето срце, а физичката неактивност, лошата исхрана, пушењето и консумирањето алкохол се огромни фактори на ризик.

Здравата исхрана, престанокот со пушење и ограниченото внесување алкохол во вечерните часови се добар почеток за поздраво тело, но повеќето луѓе не успеваат да го избегнат секојдневното долго патување до канцеларијата и ментално напорната работа каде што поголемиот дел од денот ќе го поминат во седечка позиција.

Резултати од шест студии спроведени на 15.253 учесници

За подобро да ја разберат врската помеѓу различните видови на движење, истражувачите комбинирале податоци од шест студии на повеќе од 15.000 учесници, кои им дале увид во различните ефекти на седењето, стоењето, лесната и умерена физичка активност и спиењето врз здравјето на срцето. Сите испитаници носеле гаџети за мерење на нивоата на активност 24 часа на ден за време на студијата.

Резултатите велат дека умереното до енергично вежбање било најкорисно, потоа лесната физичка активност, па спиењето или стоењето..

Студијата исто така покажа дека заменувањето на 30 минути седење дневно со 30 минути умерена до енергична физичка активност има најголем ефект кај луѓето со помала телесна маса.

Истражувањата покажаа дека за подобрување на ваквата статистика не се потребни големи промени.

Пресметката покажала дека 54-годишна жена со просечен индекс на телесна маса од 26,5, која 30 минути седење дневно заменува со умерено или интензивно вежбање, успева да го намали својот БМИ во просек за 2,7 отсто.

Ако го искористите тој половина час за брзо одење што го забрзува вашиот пулс, обемот на половината може да се намали за 2,5 сантиметри, а вашиот ГХБ може да се намали за околу 3,6 проценти.

Ако дел од времето поминато во спиење, стоење или седење го замениме со лесна до умерено интензивна физичка активност, тоа позитивно ќе влијае на нашиот циркулаторен систем.

Ако нашите избори се ограничени на седење на каучот или добар ноќен одмор, приоритет треба да биде одморот.

Во идеален свет, сите ние би биле среќни да ги прекинеме долгите и заморни работни состаноци за долги прошетки, пливање, возење велосипед, а потоа да си одиме дома за добар сон.

Но дури и во несовршениот свет, можеме да одлучиме да пешачиме дел од патот до дома, да се качиме по скалите и понекогаш да го исклучиме светлото малку порано навечер за да го продолжиме животот на нашето срце.

TRT Balkan / агенции
Популарни