ВР интервенции се ефикасни во намалувањето на болката и стресот / Photo: AP

Една нова студија покажува дека виртуелната реалност (ВР) може да помогне во олеснување на болката и страдањето на пациентите со рак, а придобивките од ВР може потенцијално да им помогнат на луѓето со голем број други долгорочни состојби, велат академиците.

Новото истражување покажа дека користењето ВР може да помогне да се намалат психолошките ефекти поврзани со хроничните болести.

За да ги поддржат наодите, научниците од Универзитетот Квинс во Белфаст, Ирска започнаа да ги анализираат сите студии за употребата на виртуелната реалност за да им помогнат на пациентите со низа долготрајни болести.

Тие разгледаа 31 студија спроведена помеѓу 1993 и 2023 година на оваа тема.

Луѓето можат да се вклучат во ВР– каде што доживуваат „поврзување со дигитален свет надвор од нивните физички тела“ – користејќи низа алатки, вклучувајќи „целосно инверзивни системи“ како што е уред поставен на глава за да се претстави дигитална средина од 360 степени, а со тоа го зголемува чувството за „присуство“ на личноста во дигиталната средина, напишале авторите.

Студиите ги разгледаа интервенциите за виртуелна реалност засновани на животна средина и игри, дизајнирани или да ги релаксираат корисниците пред медицинскиот третман со комбинирање на прошетки во природа и медитација на свесност, на пример, или да ги научат корисниците на специфични вештини или однесувања кои им помагаат подобро да се справат со нивната состојба.

Научниците открија дека кај пациентите со рак, имерзивната ВР „може да има позитивни ефекти врз симптомите на анксиозност и болка“.

Анализата, исто така, покажа дека „релаксирачките и ангажирани ВР интервенции“ се „прифатливи и остварливи“ кај луѓето со рак, деменција, кардиоваскуларни болести, болести на бубрезите и мултиплекс склероза.

„Нашите наоди сугерираат дека ВР интервенциите се прифатливи третмани кои имаат потенцијал да ги подобрат физичките и психолошките последици од физичката болест“, напишаа авторите во списанието BMJ Supportive and Palliative Care.

„Постои истражување со добар квалитет што сугерира дека овие ВР интервенции се ефикасни во намалувањето на болката и стресот, особено кај луѓето со рак.

TRT Balkan / агенции
Популарни