Безвизниот режим беше одобрен со големо мнозинство гласови / Photo: AA

Европскиот парламент (ЕП) денеска со 406 гласа за 97 против и 94 воздржани одобри визна либерализација за имателите на српски пасоши издадени од Координативниот центар на Србија која издава пасоши на косовските Срби.

Во објавата на интернет страницата на Европскиот парламент се нагласува дека со оваа одлука се обезбедува целиот регион на Западен Балкан да има ист визен режим за патување во ЕУ.

Визниот известувач Матјаж Немец рече дека продолжувањето на визната либерализација на ЕУ за српските жители на Косово е важно за да се спречи дискриминација на овие граѓани, кои остануваат единствената категорија жители на Западен Балкан на кои сè уште им е потребна виза за патување во Шенген зоната.

„Оваа техничка одлука не е обид за решавање на спорот меѓу Србија и Косово, туку прагматично решение за обезбедување еднаков третман. Сега кога предлогот е усвоен во Собрание, се надевам дека законот брзо ќе биде финализиран пред изборите за ЕУ ​​на 6-ти. до 9 јуни“, рече Немец.

Oваа визна либерализација може да стапи во сила кога ќе биде усвоена од Европскиот совет, а ќе стапи на сила на дваесеттиот ден од нејзиното објавување во Службениот весник на ЕУ.

Визната либерализација за граѓаните на Косово, кои се носители на косовски пасоши, која стапи во сила на 1 јануари 2024 година, не ги опфати државјаните на Косово со српски пасоши издадени од Координативната управа во Белград.

Граѓаните на Косово со српски пасоши, исто така, не беа опфатени со визна либерализација за граѓаните на Србија во 2009 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни