Рокот за формирање влада е 90 дена од денот на конституирањето на парламентот, па Србија треба да ја добие новата извршна власт најдоцна до 6 мај / Photo: Reuters

Српскиот претседател Александар Вучиќ во саботата му го довери мандатот за состав на новата влада на министерот за одбрана и лидер на Српската напредна партија (СНС) Милош Вучевиќ, кој минатиот мај го наследи Вучиќ на чело на Напредната партија.

Рокот за формирање влада е 90 дена од денот на конституирањето на парламентот, па Србија треба да ја добие новата извршна власт најдоцна до 6 мај.

Вучиќ оцени дека Вучевиќ „поседува професионални и лични квалитети“ за премиер.

Приоритети на идната влада се зачувување на мирот и стабилноста, територијалниот интегритет на Србија, со доследно почитување на меѓународното право и развој на регионалната соработка, водејќи сметка за виталните интереси на Србија, соопштија од кабинетот на Вучиќ.

„Вучевиќ може да продолжи да спроведува програми насочени кон подигање на животниот стандард на граѓаните, проекти во здравството, образованието, науката и технологијата, развојот на инфраструктурата, екологијата, енергетиката, земјоделството, туризмот и во други области од значење за иднината на Србија и нејзината напредок на европскиот пат“, се наведува во соопштението за медиумите.

Адвокат по професија, Милош Вучевиќ (50) три мандати беше градоначалник на Нови Сад, а раководството на прогресивците го презеде откако Вучиќ минатиот мај се повлече од шефот на СНС.

TRT Balkan / агенции
Популарни