Северна Македонија стана полноправна членка на Унијата за Медитеранот

Северна Македонија стана полноправна членка на Унијата за Медитеранот

„Ден за паметење“, рече министерот за надворешни работи на Северна Македонија.
„Ден за паметење“, рече министерот за надворешни работи на Северна Македонија        Фото: МИА

Министрите за надворешни работи од 42 земји-членки во четвртокот едногласно го поддржаа пристапувањето на Северна Македонија во Унијата за Медитеранот (УфМ).

Според организацијата, републиката официјално стана членка. Бујар Османи, министер за надворешни работи на Северна Македонија, ја прослави веста, твитнајќи дека денешниот ден е „ден за паметење“.

Во четвртокот, Унијата за Медитеранот ги обедини министрите за надворешни работи од десетици нации за да разговараат за зајакнување на регионалната интеграција и соработка за некои од најголемите предизвици во областа.

Организацијата е основана во 2008 година за да ги зајакне регионалните партнерства и да промовира стабилност.

Нејзините членки ги вклучуваат сите 27 земји-членки на ЕУ и 16 јужни и медитерански земји, вклучително и Сирија, чие членство е суспендирано.

Шефот за надворешна политика на ЕУ, Жозеп Борел, кој е копретседавач на регионалниот форум, во воведниот говор рече дека активностите на организацијата треба да имаат „вистинско влијание“.

TRT Balkan / агенции
Популарни