Вучиќ рече дека нема да оди во Котор на Самитот на лидерите на Западен Балкан и ЕУ поради седницата на Советот за безбедност на ОН за Сребреница / Photo: AA

Комесарот за соседство и проширување на Европската унија, Оливер Вархеји, по средбата со претседателот на Република Србија Александар Вучиќ во Белград изјави дека е среќен што ги гледа плодовите од заедничката петгодишна работа и дека се надева оти Србија ќе стане дел од Европската унија во следното проширување.

„Мислам дека по дваесет години од големото проширување кое донесе голем просперитет, мир и стабилност на регионот што е на границата со Србија и се надевам дека со следната Европска комисија ќе ја видиме Србија во Европската унија, дека ќе се приклучи до крајот на мандатот, бидејќи ми е јасно дека следната Комисија мора да биде комисијата за проширување“, рече тој.

„Сега ги правиме сите алатки и замаецот за да може следната Комисија да донесе одлуки и резултати за проширувањето, и јас сум горд овде, не само со тоа што беше усвоен Планот за раст, туку и со спроведувањето на планот“, рече Вархеји, додавајќи дека тој и Вучиќ разговарале како да се спроведе Планот за раст што е можно поскоро.

Потоа, според неговите зборови, ќе се премине на планот за забрзување на пристапниот процес, односно забрзување на реформите, реализација на условите за пристапување, пристап до единствениот пазар и пред проширувањето.

„Затоа е клучно Планот за раст не само да се спроведува, туку и целиот регион да го спроведува, бидејќи планот нема да функционира ако регионот не функционира како еден“, рече тој.

Вархеји рече дека оваа година веќе има еден самит на регионални лидери и дека се надева дека уште еднаш ќе се сретне со Вучиќ во Котор, каде, додава, треба да разговараат за начините на плаќање и зелените коридори.

„Европскиот совет додели дополнителни шест милијарди евра во рамките на овој план, а заедно со претходниот план од 30 милијарди евра, Србија и целиот регион ќе имаат корист од интензитетот на помошта што може да се спореди со она што земјите членки го добиваат од кохезиониот фонд до 2027 година. До 2027 година ќе ги има сите можности регионот да се приклучи“, рече Вархеји.

Зборувајќи за предложената резолуција за Сребреница, тој рече дека „не се согласува со колективното казнување на еден народ“.

„Не се согласувам со колективното казнување, тоа никогаш не било дел од нашите вредности и никогаш нема да може да биде дел од нашите вредности. Не мислам дека стигматизирањето на српскиот народ и колективната вина е одржлив избор. Мислам дека не придонесува за надминување на сите ужаси од војните на Балканот. Ги осудивме злосторствата против човештвото, овие луѓе мора да сносат целосна одговорност за своите злосторства, веќе видовме каде води концептот на колективна вина, мораме да запомнеме што се случи, но не треба да шириме колективна вина на една нација“, истакна Вархеји.

Вучиќ му се заблагодари на Вархеји за „прецизните зборови за непотребното постоење на колектив или за неможноста да се карактеризира цел народ како колективен виновник за извршените злосторства“.

Претседателот на Србија рече дека се подготвил да оди во Котор на Самитот на лидерите на Западен Балкан и ЕУ, но дека нема да оди поради седницата на Советот за безбедност на ОН „бидејќи на оние кои би сакале да ги „обвинат Србите како геноциден народ некој мора да даде им одговор што го заслужуваат“

Вучиќ му се заблагодари на Вархеји за сите планови што ги донел во Белград и рече дека имаат за што да бидат благодарни и на што да работат.

„Не се работи само за пари, туку за структурни реформи и реални работи од кои граѓаните на Србија можат да имаат само подобрување, добивка и подобар живот“, рече Вучиќ.

Тој посочи дека предложиле отворање зелени линии за камионите.

„Се надевам дека еден ден паметна влада ќе зборува за производство на литиум, тоа е огромна шанса за огромен подем и успех на Србија, но за тоа ни требаат и производители на електрични автомобили“, рече тој.

Тој додаде дека Планот за раст, која вклучува шест милијарди евра, пред сѐ ја покажува посветеноста на ЕУ за реформите во Србија и другите земји.

Тој рече дека во 2023 година имале размена од 58,8 милијарди евра со ЕУ.

Вучиќ рече дека е исклучителна вест што за пет години би можело да дојде до големо проширување на ЕУ во кое би била вклучена и Србија.

„Го слушнавме ова многу пати, но гледајќи ја геополитичката ситуација, знаејќи ја сериозноста на Вархеји, верувам дека тој зборуваше од срце и од глава“, рече Вучиќ.

Вучиќ рече дека е сосема сигурен дека ќе се отвори третиот кластер и дека се надева дека до крајот на годината ќе биде блиску до отворање на речиси сите поглавја, како и дека тоа ќе биде голем чекор напред.

AA
Популарни