Вархеји рече дека последните настани на Косово и Метохија не му олеснуваат на Советот да ја процени апликацијата на Приштина за членство / Photo: AA

Еврокомесарот за проширување и соседска политика Оливер Вархеји изјави дека кога станува збор за проширувањето на ЕУ и Србија, на терен има напредок и дека тоа мора да се признае, како и дека Србија треба да го отвори следниот кластер.

Тој на прес-конференцијата по седницата на Комисијата за надворешни работи на која се разговараше за проширувањето, рече дека само преку такви чекори може да се одржи нивото на мотивација да се оди напред.

„Затоа, ако има напредок, мора да се препознае. Затоа остануваме на нашиот предлог за отворање на следниот кластер. Само преку овие чекори можеме да го одржиме нивото на мотивација за да одиме напред. Затоа треба да одиме напред и со Србија“, рече тој.

Зборувајќи за Приштина, која поднесе барање за членство, Вархеји рече дека последните настани на Косово и Метохија не му олеснуваат на Советот да ја процени апликацијата.

„Ние го изразивме тоа многу, многу пати. Секогаш кога Советот ѝ доверува на Комисијата да го даде своето мислење за апликацијата, ние сме подготвени да го сториме тоа. Но исто така, многу јасно гледаме дека наместо деескалација, гледаме нови елементи на ескалација кои се појавуваат, а последно е одлуката на Централната банка да забрани странска валута“, рече Вархеји.

Кога станува збор за проширувањето на ЕУ, Вархеји рече дека тоа е политичка одлука што треба да ја донесе највисокото ниво на одлучување во Европската унија - Европскиот совет.

„Ако сакаме да бидеме релевантни за Западен Балкан, треба да им помогнеме не само да растат побрзо, туку и да израснат во Европската унија дури и пред да влезат во ЕУ. Ако го погледнете Западен Балкан, нивото на поддршка за европскиот пат е нешто што го обединува регионот. Регион каде што е многу тешко да се обединат луѓето. Понекогаш дури и во една земја. И ова е идејата што целиот народ на Западен Балкан би сакал да ја следи. Подеднакво е важно не само да се зборува за институционалниот дел од процесот на пристапување, туку и да се разговара за тоа како ќе го забрзаме Западен Балкан“, рече тој.

Според него, кога ќе се приклучи Западен Балкан, тој веќе ќе биде дел од единствениот пазар и ќе може да ги издржи притисоците на единствениот пазар, поради што е неопходно да се забрзаат реформите неопходни за една земја да стане членка на ЕУ.

„Се надевам дека реформските агенди на шесте земји од Западен Балкан ќе се реализираат многу брзо за да можеме да продолжиме понатаму“, рече Вархеји.

Тој посочи дека „ако сакаме долгорочен мир, безбедност, стабилност и просперитет околу нас, што ќе нѐ направи повторно побезбедни, помирни, попросперитетни и ќе создаде понатамошна стабилност во Европа, тогаш треба да дејствуваме, што значи дека проширувањето има да се случи.

„Во наш витален интерес е проширувањето да се случи. И ако погледнете наназад каков бил континентот и каков е континентот сега, мислам дека е фер да се каже дека немаше многу смисла да нема проширување. Истото важи и за претстојното проширување“, заклучи Вархеји.

Tanjug
Популарни