Бројот на турски компании за ВИ вртоглаво порасна од само пет во 2000 година на 1.195 во 2024 година / Photo: Reuters Archive

Во текот на последните две децении, бројот на турски компании за вештачка интелигенција вртоглаво порасна од само пет во 2000 година на 1.195 во 2024 година, соопшти денес Стопанската комора на Истанбул (ИТО). Бројката, исто така, скокна од 1.012 во 2023 година, се вели во извештајот на Центарот за стратегиски истражувања на ИТО.

Првите 10 сектори кои користат најмногу решенија со помош на вештачката интелигенција се информатичката технологија, развојот на софтвер, медиумите, образованието, здравството, бизнис-консалтингот, индустриската автоматизација, финансиските услуги, истражувањето и биотехнологијата, се додава во извештајот.

Се истакнува дека заклучно со 2022 година, имало 3,9 милиони инсталирани индустриски роботи во светот, врз база на податоците од 20 земји со најголем број залихи на роботи.

Бројот на залихи на индустриски роботи се очекува да се зголеми на 5,2 милиони во 2025 година, со просечен годишен раст од 10 отсто.

Што се однесува до Туркије, таа моментално е на 18-то место во светот со 22.735 роботи во своите залихи, додека Кина е на врвот со 1,5 милиони роботи.

На роботите се гледа како на замена за луѓето за задачи кои бараат повеќе рачна и рутинска работа или физичка сила, поради што професионалните групи кои веројатно нема да бидат погодени од вештачката интелигенција се соочуваат со ризик од автоматизација.

AA
Популарни