ТРТ ја одбележува својата 60-годишнина / Photo: TRT World

Турскиот национален радиодифузер, Турската радио и телевизија (ТРТ), ја одбележува својата 60-годишнина со прослави низ целата земја. Претседателот Реџеп Таип Ердоган упати честитки до ТРТ, препознавајќи ја нејзината шестдецениска заложба за доставување информации и знаење до јавноста со одговорно, непристрасно и принципиелно новинарство.

Во својата порака, претседателот Ердоган ја пофали ТРТ за умешното користење на современите технологии за дигитално емитување, истакнувајќи ја нејзината силна и ефективна институционална структура.

Тој изрази гордост за нивото на достигнувања на ТРТ во областа на радиодифузијата, припишувајќи ја на динамичната природа на организацијата и нејзиното пионерско радиодифузно искуство.

Нагласувајќи ја улогата на ТРТ како светилник на јавниот радиодифузен сервис, Ердоган ја нагласи нејзината одговорност да ги одразува вредностите, историјата, културата и силата на Туркије пред светот.

Ердоган, исто така, истакна дека ТРТ продолжува да се истакнува на сите свои канали, поставувајќи пример во различни жанрови, од вести до спорт, музика до документарни филмови и угостителски за разновидна публика, вклучувајќи деца и културни ентузијасти.

Претседателот Ердоган го подвлече значењето на ТРТ како образовна институција во радиодифузниот сектор, обликувајќи ги кариерите на вредните телевизиски и радио личности и значително придонесува за развојот на индустријата во Туркије.

Ердоган ја изрази својата увереност во континуираниот успех на ТРТ во нејзините идни напори, потврдувајќи го своето верување дека организацијата ќе ја одржи својата примерна работа во иднина. Тој на сите вработени во ТРТ им ја честита оваа годишнина од пресвртница, пренесувајќи ги своите најтопли поздрави и најдобри желби.

TRT World
Популарни