#MFJ63 : US military cargo planes begin airdrop to Gaza / Photo: AFP

Американскиот државен секретар Eнтони Блинкен изврши надзор на испраќањето на првиот камионски конвој кој носи помош за Појасот Газа од Јордан преку граничниот премин Ерез кој од неодамна повторно беше отворен од страна на Израел.

„Токму во Јордан, гледаме директна рута до северна Газа преку Ерез. Првите пратки поаѓаат денес“, изјави Блинкен за медиумите.

Блинкен нагласи дека „треба уште многу да се направи“ за решавање на хуманитарната криза во Газа, притоа признавајќи го значењето на развојот на настаните.

AA
Популарни