Блинкен во разговорот со Алиев ја истакнал и желбата за развој на билатералните односи меѓу САД и Азербејџан / Photo: Reuters

Американскиот државен секретар Антони Блинкен разговараше за мировниот процес меѓу Азербејџан и Ерменија во одвоени телефонски разговори со азербејџанскиот претседател Илхам Алиев и ерменскиот премиер Никол Пашинјан.

Блинкен го поздрави договорот за користење на Декларацијата од Алмати, потпишана во 1991 година, за одредување на границите меѓу Азербејџан и Ерменија„, се вели во соопштението на Стејт департментот.

Блинкен, исто така, ја пренел американската поддршка за „траен“ и „чесен“ мир меѓу администрациите на Баку и Ереван.

Во разговорот со Алиев тој ја истакнал и желбата за развој на билатералните односи меѓу САД и Азербејџан.

„Блинкен ја истакна желбата на САД да соработуваат со Азербејџан во однос на целите на енергија, клима и поврзување и ја изрази својата желба за успешно завршување на 29-та конференција на страните на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени (ЦОП29), која ќе се одржи во Азербејџан оваа година.

Во неговиот разговор со Пашинјан, Блинкен ја повтори американската поддршка за суверенитетот и територијалниот интегритет на Ерменија.

Азербејџан и Ерменија на 19 април постигнаа договор дека процесот на утврдување на границата ќе се спроведува врз основа на Декларацијата од Алмати потпишана во 1991 година.

AA
Популарни