Меѓународниот кривичен суд издаде налози за апсење на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху и министерот за одбрана Јоав Галант како и за тројца водачи на Хамас

Седум месеци по израелската војна против Газа, Меѓународниот кривичен суд (МКС) издаде налози за апсење на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху и министерот за одбрана Јоав Галант врз основа на извршени воени злосторства против Палестинците.

Но заедно со двата израелски воени јастреби, МКС обвини и тројца водачи на Хамас - шефот на групата во Газа Јахја Синвар, командантот на нејзиното воено крило Бригадите Касам, Мохамед Деиф и шефот на нејзиното политичко биро Исмаил Ханије.

Обвинителот на МКС, Карим Кан, рече дека има разумна основа да верува дека пет мажи „носат кривична одговорност“ за наводни воени злосторства и злосторства против човештвото во Израел и Газа.

Доколку биде издаден од комората на МКС, налогот, кој Кан во интервјуто го опиша како „верност на правдата“, би можел да го означи почетокот на гонење на повеќе лица вмешани во страшните злосторства во Газа во изминативе месеци.

„Меѓутоа, можеби тоа нема да биде доволно да се врати вербата на јавноста во меѓународното право, бидејќи тоа претставува мешана слика на манипулативна политика испреплетена со примената на правото“, вели Ричард Фалк, професор по меѓународно право и пракса, емеритус на Универзитетот Принстон.

Неурамнотежена проценка, недостаток на докази

Она што е откриено во јавноста сè уште не е целосниот текст на апликацијата, туку изјава од канцеларијата на обвинителот Кан, која дава концизно резиме за тоа кои аспекти од тековната израелска војна против Газа ќе се испитаат како злосторства против човештвото и кои аспекти ќе бидат едноставно игнорирани.

Ги истакнува заложниците земени од Хамас и Израелците убиени во нападот на 7.октомври, притоа занемарувајќи да се спомене загубата на десетици илјади палестински животи од рацете на израелските сили.

Според последните проценки, Израел убил најмалку 40.000 Палестинци, од кои повеќето се жени и деца.

За регионалните набљудувачи, овој приказ се обидува да повлече паралела помеѓу Хамас и израелската држава, паралела која е инхерентно неточна и пристрасна бидејќи Израел се смета за една од најсилните воени сили на Блискиот Исток, додека Хамас и понатаму е слабо опремена група на отпор која делува во Газа, место подложено на една од најтешките економски блокади во модерната историја со децении.

Овој обид да се создаде впечаток на еквивалентност меѓу страните е она што ја прави апликацијата „неурамнотежена проценка на релевантните недела на актерите“, вели професорот Фалк за ТРТ Ворлд.

Со тоа што не дава соодветна слика за злосторствата извршени од Израел пред 7. октомври, обвинителот паѓа во стапицата, намерно или ненамерно, на она што медиумите се обидуваат да го прикажат: дека историскиот процес што доведе до неодамнешната крвава војна е некако непотребен, или барем неважен.

„Тоа го исклучува „контекстот на угнетување“ и фактот дека Газа е предмет на колективна казна преку суровата блокада веќе 17 години“, вели Фалк.

Фокусот на апликацијата не само што го испушта клучниот контекст, туку и поставува прашања за точноста на тврдењата во врска со она што се случи на 7 октомври.

Фактот што никогаш немало официјална истрага за настаните од тој ден за да се утврди дали криминалните наводи и злосторства биле вистински извршени или дали биле дел од израелската државна пропаганда, доведува до недостатоци во апликацијата, додава почесниот професор од Принстон.

„Недостигаат убедливи докази, а новинарските извештаи придонесуваат за значителен скептицизам во однос на точноста на карактеризацијата или описот на 7. октомври“.

Посебно загрижува тоа што канцеларијата на Карим Кан избра да вклучи наводи за силување во врска со израелските заложници од страна на борците на Хамас, бидејќи овие тврдења, објавени од израелските медиуми, беа дочекани со глобален скептицизам и беа разоткриени повеќе пати со извештаи од теренот.

Како што се вели во соопштението, канцеларијата укажува дека „постојат разумни основи да се верува дека заложниците земени од Израел биле чувани во нехумани услови и дека некои биле предмет на сексуално насилство, вклучително и силување, додека биле држени во заробеништво“.

Обвинителот сега ќе состави комисија од експерти за меѓународно право за да помогне во прегледот на доказите и правната анализа во врска со апликацијата.

Не се спомнува геноцид

Првиот налог за апсење на воените злосторници во Газа не ги заснова своите поднесоци врз злосторството геноцид, за кое различни организации за човекови права и експерти, вклучително и ОН, веруваат дека е извршено во енклавата.

Наместо тоа, тој се фокусира на други тешки прекршувања на меѓународното право, како што се гладување или предизвикување големи страдања и повреди.

Фалк вели дека ова е многу изненадувачки пропуст, додавајќи дека најтешко од сите злосторства не се конкретните наведени од обвинителството, туку она што не го спомнува.

„Тоа е дефицитарно во важни аспекти, можеби најзабележително со избегнување на она што им е јасно дури и на нелегално обучените луѓе ширум светот: дека ова е геноцид“.

Нарекувајќи го ова како „голем недостаток“, Фалк верува дека игнорантното прикажување на она што се случувало, па дури ниту обид да се објасни зошто тие не ја вклучиле општата перцепција за геноцид, може да се смета како искривување на реалноста, а тоа е поопасно од прикажувањето на Хамас како покриминален од Израел.

МКС има јурисдикција за геноцид според членот 6 од основачкиот Римски статут, повторувајќи ги условите од Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството геноцид од 1948 година.

Од друга страна, апликацијата наведува воени злосторства и злосторства против човештвото од страна на лидерите на Хамас, вклучувајќи тортура, силување, сексуално прекршување, убиства и „истребување“.

Тој особено го испушта последното кога ги набројува злосторствата на израелските официјални лица и избира да не го цитира неселективното таргетирање на цивилното население во Газа од страна на Израел кон училиштата, болниците, џамиите, црквите и бегалските кампови како „истребување“.

Има ли уште надеж?

Иако не е целосно фер или праведен, инаугуративниот напор да се повикаат на одговорност сторителите на современиот геноцид се очекува да има реперкусии надвор од правната област.

Етикетирањето на израелските министри како воени злосторници може да ги поткопа тврдењата за легитимност на сегашната израелска администрација.

Така, одлуката на МКС сè уште останува долгоочекуван и ветувачки развој за некои. „Би сакала ова да беше многу порано, но не е доцна“, вели Неве Гордон, професор по право за човековите права на Универзитетот Квин Мери во Лондон.

„Со години сакаме овие обвинители да бараат налози за апсење, но да дојдат и да кажат дека денес е предоцна би било погрешно“, изјави израелскиот академик за ТРТ Ворлд.

Карим Кан и МКС се соочуваат со жестоки закани од израелските и американските официјални лица, при што Нетанјаху го нарече МКС „презрена институција“ поради барањето налози.

„Јасно е од американските сенатори кои се залагаат за санкции против МКС, Карим Кан и неговото семејство, дека ова претставува значајна пресвртница“, вели Гордон. „Тоа значи дека Кан го допре нервот“.

Доколку бидат издадени налози за апсење, 124-те земји-членки на Римскиот статут ќе треба да ги приведат осомничените и да ги предадат на Судот доколку влезат на нивните територии, што може да резултира со забрана за патување за Нетанјаху и неговиот министер за одбрана.

Понатаму, ако новата израелска влада одлучи да соработува со МКС како држава која не е членка, тоа потенцијално може да доведе до нивно затворање во нивната сопствена земја.

Според Ричард Фалк, лидерите на Хамас веројатно помалку се грижат за овие налози во споредба со постојаната смртна закана што ја добиваат преку целните дејствија на Израел, со ограничени безбедни локации поради тоа што се на списоците на терористи.

Она за што експертите се согласуваат е дека без разлика дали овие налози ќе бидат издадени или не, дискусиите околу нив неизбежно ќе влијаат на јавното мислење, што потенцијално ќе доведе до промена на генерациите, ако не и заштита на два милиони ранлива популација на Газа од тековниот напад и хуманитарна криза со која се соочуваат.

„Успехот, од моја перспектива, не зависи од правните победи овде. Имам минимална верба во законот како средство за еманципација, било да е тоа за Палестинците или за која било друга група“, вели Гордон.

„За мене, успехот лежи главно во обликувањето на јавното мислење. Се работи за влијание врз срцата и умовите, поставување на уште една тула во темелите на промените“.

TRT World
Популарни