Повеќе од 4.700 деца и жени, или се под урнатините или нивната судбина сè уште не е позната / Photo: AA

Шефот на канцеларијата за медиуми во Газа ја повика меѓународната заедница да им помогне на локалните власти во пронаоѓањето и спасувањето на илјадници Палестинци исчезнати од 7. октомври како резултат на израелските напади во Појасот Газа.

Исмаил ал-Тавабта изјави за Анадолу: „Тимовите за цивилна одбрана сè уште извлекуваат десетици мртви од под урнатините и патишта од југ кон север на Појасот Газа“.

„Има околу 6.500 исчезнати лица, вклучително и повеќе од 4.700 деца и жени, или се под урнатините или нивната судбина сè уште не е позната“, посочи тој.

Тој рече дека им треба опрема, машини и гориво за да стигнат до оние кои се под урнатините.

Ал-Тавабта ја повика меѓународната заедница да „интервенира со обезбедување тешка опрема и специјализирани тимови за отстранување на урнатините“ за да ги извлечат исчезнатите лица или нивните тела од под урнатините.

Израел започна масовна воена кампања во Појасот Газа по прекуграничниот напад на Хамас на 7. октомври.

Оттогаш уби над 15.000 луѓе, вклучувајќи 6.150 деца и 4.000 жени, според здравствените власти во енклавата.

Официјалниот израелски број на загинати изнесува 1.200.

AA
Популарни