Газа: Поради недостиг на гориво болницата Насер останува без струја / Photo: AA

Во рок од 48 часа болницата Насер лоцирана во Хан Јунис јужно од Појасот Газа, ќе остане без струја поради недостиг на гориво.

Ашраф ал Кудра, портпарол на палестинското Министерство за здравство во Газа, изјави дека во болницата Насер се случила медицинска и хуманитарна катастрофа како резултат на опсадата и нападот на израелската армија.

Кудра изјави дека 300 здравствени работници, 450 повредени и 10.000 раселени Палестинци, кои се засолниле во болницата, се соочуваат со опасност од глад и смрт.

Истакнувајќи дека Израел застрелал медицинска работничка во болницата, Кудра рече: „Медицинската сестра што работи во операционата сала на болницата, и е постојано цел на израелските окупаторски сили, беше застрелана во градите и е тешко ранета“.

Наведувајќи дека во болницата започнале прекини на струја, Кудра истакна дека генераторите ќе запрат за помалку од 48 часа поради недостиг на гориво.

Кудра, исто така, нагласи дека во болницата има сериозен недостиг од анестезија, лекови за интензивна нега и хируршки материјали.

Посочувајќи дека израелските сили воспоставија опсада и спречиле движење на амбулантни возила и транспорт на повредени и пациенти во болницата Насер, Кудра додаде: „Болницата Насер е изложена на сериозни здравствени закани поради акумулацијата на медицински и немедицински отпад во болничките одделенија и дворот, а израелските окупациски сили го спречуваат отстранувањето на тој отпад.“

Тој додаде дека израелските сили ги нападнале и оштетиле резервоарите за вода во болницата и дека резервоарите досега не се поправени.

AA
Популарни