Германија сега ќе може да го одбие државјанството на секој што е определен пропалестински / Photo: Reuters

Новиот германски закон со кој се бара од имигрантите да го признаат правото на постоење на Израел како услов за стекнување државјанство е обид на Берлин да го обели своето брутално нацистичко минато по цена на палестински животи, вели водечки политички експерт за ТРТ Ворлд.

Пратеничката група составена од Христијанско-демократската унија на Германија (ЦДУ) и Христијанско-социјалната унија (ЦСУ) во петокот усвои нацрт-закон за „спречување на натурализација на антисемитските странци“.

Нацрт-законот наведува дека „стекнувањето германско државјанство ќе зависи од заложбата за правото на Израел да постои и од изјавата дека барателот за натурализација не се стремел и нема да се стреми кон какви било напори насочени против постоењето на државата Израел“.

Сепак, нацрт-законот не објаснува точно што подразбира или што вклучува „обврската“.

Со оглед на тоа што Германија веќе формално ја одобри дефиницијата на Меѓународната алијанса за сеќавање на холокаустот (ИХРА), која често се користи за да се спојат критиките на Израел со антисемитизмот, усвојувањето на законот потенцијално го прави кривично дело залагањето за ослободување на Палестина од израелската окупација.

„Германија бара признавање на правото на Израел да постои додека Израел води геноцидна војна во Газа“, вели угледниот еврејско-американски научник и активист Норман Финкелштајн.

„Не толку одамна, кога Германија ги истребуваше Евреите, таа бараше признавање на нејзиното право против јудео-болшевичкиот заговор. Се чини дека Германија треба да претрпи втора денацификација“.

Бидејќи законот вклучува измена на Законот за државјанство, и „странците“ нема да извршуваат активности кои се противат на „постоењето на државата Израел“, Германија сега ќе може да го одбие државјанството на секој што е определен пропалестински.

Ваквите активности веројатно вклучуваат предизвикување на континуираното постоење на Израел во неговата сегашна форма, што - како што е очигледно во Газа - вклучува рутинско повредување и насилно нарушување на палестинскиот живот.

Неодамнешниот извештај на Центарот за човекови права Ал Мезан покажува како Израел го прави тоа од 7 октомври.

„Израелските сили го продолжуваат нападот во Газа со илјадници воени напади, систематски уништувајќи куќи, станбени населби, цивилни структури, патишта и инфраструктура“.

Дополнително во извештајот се вели: „Сите собрани податоци и докази потврдуваат дека обемното бомбардирање и уништување не се поврзани со никаква воена потреба. Наместо тоа, тие се дел од систематска операција за уништување во рамките на невидена стратегија на колективно казнување“.

Од 7 октомври, Израел уби над 11.000 Палестинци во Газа, од кои околу 4.650 се деца.

И покрај ова, преамбулата на законот ги демонизираше неодамнешните покажувања на палестинска солидарност во Германија - повикувајќи на прекин на убиствата - додека ги карактеризира како „одвратни собири и демонстрации“.

Палестинско-американскиот новинар Хеб Џамал, кој моментално живее во Германија, споделува во една неодамнешна статија: „Присуствував на повеќе пропалестински демонстрации низ Германија, а единствената видлива закана за јавната безбедност беше полицијата“.

Според Анадолу, „германската влада дозволи извоз од речиси 303 милиони евра (323 милиони американски долари) во Израел до 2 ноември - речиси 10 пати повеќе од она што беше извезено во целата 2022 година (32 милиони евра)

„Одобрението вклучува првенствено компоненти за противвоздушна одбрана и комуникациска опрема“.

Таквата технологија систематски се користи за таргетирање и убивање на Палестинци од страна на Израел.

Воената поддршка на Германија за Израел, во светлината на законот, покажува дека таа е подготвена да ги поддржи неприфатливите двојни стандарди, односно дека е дозволено Израел да им згреши на Палестинците, но не и Германците да му се спротивстават.

Според истата извртена логика, Германците не треба да се грижат дека Израел одржува доминантна позиција над Палестинците преку системот на апартхејдот, ставајќи ги Палестинците во неповолна положба во речиси секоја област од животот.

Во разговор со Јакобин минатиот октомври, Виланд Хобан – претседател на Еврејскиот глас за праведен мир на Блискиот Исток – рече: „Идејата за преземање одговорност за холокаустот беше испреплетена со геополитичките грижи од самиот почеток. Во последно време, поддршката за Израел - без разлика дали е материјална или политичка - немилосрдно се промовира како германска обврска“.

TRT World
Популарни