Германија: Откажани летовите од аеродромот во Минхен поради штрајк / Photo: AA

Германскиот аеродром во Минхен е принуден да ги откаже сите редовни летови закажани за недела и понеделник поради штрајкот.

„Во недела на 26 март и во понеделник на 27 март 2023 година на аеродромот во Минхен ќе нема редовен сообраќај поради еднодневните штрајкови“, се вели во соопштението на управата на аеродромот.

Патниците што резервирале лет во тие денови биле замолени да контактираат со својата авиокомпанија или туроператор.

Германските синдикати во четврток најавија штрајк на националниот транспорт за понеделник поради спорот околу платите и работните услови. Вработените во јавниот транспорт, обезбедувањето и персоналот на аеродромите на главните аеродроми ќе престанат да работат 24 часа.

Аеродромот во Франкфурт соопшти дека се очекува штрајкот да предизвика големи нарушувања во понеделник и ги советува патниците да избегнуваат патување тој ден. Најавено е дека штрајкот ќе влијае и врз луѓето што се поврзуваат со други летови на аеродромот во Франкфурт.

Синдикатот Ver.di овој месец започна серија штрајкови откако вториот круг колективни договарања со Владата и локалните власти заврши без договор.

Синдикатот, кој претставува околу 2,5 милиони работници во јавниот сектор, бара зголемување на платите за 10,5 отсто и не помалку од 500 евра поради високата инфлација и зголемените трошоци за живот.

Се очекува следната недела да започне новата рунда преговори.

TRT Balkan / агенции
Популарни