Германија: Откажани стотици летови поради штрајк

Германија: Откажани стотици летови поради штрајк

Аеродромот во Берлин откажа околу 200 летови, што погоди 27.000 патници.
Германија: Откажани стотици летови поради штрајк / Photo: AA Archive

Стотици летови се откажани на четири германски аеродроми поради запирање на работата на персоналот задолжен за безбедносни проверки.

Берлинскиот меѓународен аеродром соопшти дека денес нема да има комерцијални летови, а тоа ќе влијае и на некои дојдовни летови.

Аеродромот откажа околу 200 летови, што погоди 27.000 патници.

Патниците се замолени да ја контактираат својата авио-компанија за да го дознаат моменталниот статус на својот лет.

Аеродромот во Хамбург исто така соопшти дека нема да има редовни летови, а штрајкот веројатно ќе предизвика откажувања и доцнења на дојдовните летови.

Откажани се повеќе од 120 појдовни и најмалку 50 дојдовни летови, соопшти управата на аеродромот.

Се очекуваат и големи прекини и откажување на летовите на аеродромите во Бремен и Хановер. Синдикатот „Верди“ бара зголемување на платите во екот на инфлацијата, поголеми надомести за прекувремена и ноќна работа, како и подобрување на условите за работа.

TRT Balkan / агенции
Популарни