Пекинг повикува на итен прекин на огнот / Photo: TRT World

Двете ривалски палестински групи Хамас и Фатах неодамна се состанаа во Пекинг на „длабински и искрени разговори за промовирање на внатрепалестинското помирување“.

„Претставници на Палестинското национално ослободително движење и на Движењето на исламскиот отпор неодамна дојдоа во Пекинг“, рече Лин Џијан портпаролот на Министерството за надворешни работи на Кина.

„Двете страни целосно ја изразија својата политичка волја за постигнување помирување преку дијалог и консултации, разговараа за многу конкретни прашања и постигнаа позитивен напредок“, додаде тој.

Хамас ја презеде крајбрежната територија од Палестинската управа во 2007 година, откако беше блокиран да ја практикува вистинската моќ и покрај победата на легитимните парламентарни избори претходната година.

Фатах одржува делумна административна контрола на Западниот Брег, окупиран од Израел, преку палестинската управа.

Кина историски сочувствувала со палестинската кауза и поддржувала решение со две држави за израелско-палестинскиот конфликт. Пекинг повикува на итен прекин на огнот од почетокот на актуелната израелска војна против Газа.

TRT World
Популарни