Израелската армија во Шифа уби 200 и приведе повеќе од 900 Палестинци / Photo: AA

Хамас објави дека во болницата Ал Шифа, најголемиот медицински комплекс во Појасот Газа, се пронајдени тела на луѓе со врзани раце и живи закопани од Израелците.

Палестинското движење објави соопштение во врска со злосторствата извршени во болницата Шифа, која стана целосно неупотреблива по 15-дневните напади и окупација на израелските сили кои вчера се повлекоа.

Беше констатирано дека во болницата Шифа и нејзината околина имало големи разурнувања и дека биле уништени, запалени згради, пукано во цивили во околните куќи и извршени „страшни егзекуции“.

Пронајдени се тела на луѓе кои беа закопани живи, со врзани раце, чии трупови скапуваа и згмечени под трагите на тенковите.

„Овие ужасни злосторства покажуваат дека Израел продолжува да ги води своите грозни геноцидни војни против цивилите и цивилните структури во Газа, со целосна и неограничена поддршка на американската администрација“, се вели во соопштението.

Се нагласува дека размерите на уништувањето и масакрите не значат победа над палестинскиот народ и се наведува дека Израел го принудил палестинскиот народ да емигрира.

Хамас ги повика меѓународните судски тела, особено Меѓународниот кривичен суд, да „поведат вистинска постапка за истрага на злосторствата извршени во и околу болницата Шифа и сите злосторства извршени за шест месеци“.

Израелската армија денеска соопшти дека се повлекла од најголемиот медицински комплекс во Појасот Газа, болницата Шифа и неговата околина.

Израелската армија уби повеќе од 200 Палестинци таму и приведе повеќе од 900 Палестинци.

Очевидци изјавија дека пред повлекувањето, израелските сили ги запалиле сите згради на болницата Шифа и целосно ја урнале, целосно ги уништиле подовите и просториите на хируршката зграда на болницата, го запалиле остатокот, го запалиле главниот прием и зградата за итни случаи и ги уништиле сите медицинските материјали внатре.

AA
Популарни