Најважно е да останете верни на својата работа создавајќи ја вашата уметност, вели Кадира / Photo: AFP

На работната маса од блокови од цигла во уништената од војната Газа, производителот на кукли Махди Карира е зафатен со претворање на стари лимени конзерви во фигури.

Тој потпевнува додека работи, знаејќи дека неговите импровизирани марионети ќе предизвикаат насмевка на лицата на децата раселени поради повеќе од шестмесечната агресија на Израел на крајбрежната палестинска територија.

„Овие кукли можат да ги направат нештата околу нас убави“, рече тој, прегледувајќи ги неговите рачни дела.

Пред војната, Карира имаше цела продавница на кукли со светли бои и често ги носеше да настапуваат во театрите.

Сега, тој настапува во кампови за раселени луѓе откако израелските бомбардирања го принудија да го напушти својот дом во градот Газа во Деир ал Балах, во центарот на тесната енклава.

Неколку кукли се обесени покрај ѕидовите на работилницата, нивните тела на врвот со експресивни човечки лица издлабени на дрвени или лимени конзерви, нивните екстремитети се закачени на жици кои Карира ги користи за да ги тера да одат и да зборуваат.

Бидејќи Газа е под опсада, тешко се доаѓа до нови материјали, па тој се задоволува со остатоци, конец за риболов и стари конзерви со сардина со печат на логото на Обединетите нации, кои ги оживува со примеси на боја.

„За жал, по раселувањето, немаше повеќе кукли, немаше повеќе театар“, изјави тој за Франс прес.

„Ја оставив целата работа во градот Газа. Нема многу суровини за работа - само лименки од сите облици и големини околу нас“.

Куклите кажуваат убави работи

Според УНИЦЕФ, агенцијата за деца на ОН, поради војната во Газа се раселени околу 850.000 деца во енклавата. Многумина се засолнуваат во кампови околу Деир ал Балах, каде забавата од детството е далечно сеќавање.

„Се обидувам да правам претстави за да им донесам радост на децата во бегалските кампови така што остануваме цврсти на оваа земја и покрај агресијата“, рече Карира во врска со воздушната и копнената кампања на Израел во Газа, седејќи покрај неговата клешта и насликана куклена глава.

Додека војната татне околу него, Карира рече дека е од витално значење да го продолжи својот занает.

„Најважно е да останете верни на својата работа создавајќи ја вашата уметност“, рече тој.

Kуклите можат да раскажуваат убави работи, да им ја раскажуваат нашата историја и приказни на децата, вели кукларот AFP

„Секој од нас има свој занает, неговите таленти и неговата уметност што му овозможува да продолжи да има активност и покрај агресијата“.

Војната избувна по изнанадниот напад на Хамас на 7. октомври, кој резултираше со смрт на околу 1.170 луѓе во Израел, според официјалните израелски бројки.

Во израелската одмаздничка агресија загинаа повеќе од 34.450 Палестинци во Газа, повеќето жени и деца, соопшти Министерството за здравство во опколената енклава.

Уништено е и културното наследство на територијата- од уметнички центри и музеи до историски градби.

Додека ја гледа Газа во урнатини, Карира рече дека куклите „можат да раскажуваат убави работи, да им ја раскажуваат нашата историја и приказни на децата“.

TRT World
Популарни