Неопходно е да се започне процес во кој ќе се земат предвид чекорите на двете страни, рече Мишел / Photo: Reuters

Според претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, декларацијата на Шпанија, Ирска, Малта и Словенија дека се подготвени да ја признаат државата Палестина кога ќе се исполнат условите, може да се користи како лост за почеток на мировните преговори.

Говорејќи пред новинарите на крајот од самитот на Европската унија во Брисел, Мишел ја оцени и декларацијата на Шпанија, Ирска, Малта и Словенија за можното признавање на државата Палестина.

Тој посочи дека тоа се еднострани одлуки на земјите членки на ЕУ.

„Според мене, неопходно е да се започне процес во кој ќе се земат предвид чекорите на двете страни“, рече Мишел.

Тој додаде дека на самитот на ЕУ не се разговарало за признавање на палестинската држава.

„Имавме детална дискусија за решението за две држави, кое има за цел меѓусебно признавање и соживот на два народа во безбедноста“, рече тој.

Мишел посочи дека декларацијата на Шпанија, Ирска, Малта и Словенија за можното признавање на државата Палестина „може да се смета за лост за преземање чекори и поддршка на напорите за обновување на мировните преговори“, рече тој.

Лидерите на Шпанија, Ирска, Малта и Словенија се состанаа на маргините на самитот и се согласија дека единствениот начин за траен мир е решение со две држави, итен прекин на огнот, безусловно ослободување на затворениците и брзо, масовно и континуирано зголемување на хуманитарната помош за Газа. Четирите земји изјавија дека се подготвени да ја признаат државата Палестина доколку се исполнат потребните услови.

AA
Популарни