Муслиманската заедница во Канада е загрижена од нападот  / Фото: Reuters

Двајца осомничени, кои со ладно оружјесе обидоа да ја скршат вратата од џамијата во Винипег и да создадат штета, и натаму се во бегство.

Околу 4 часот наутро во вторникот, чистачка во Центарот за заедницата Абу Бакр Ал-Сидик во Винипег, главниот град на канадската провинција Манитоба, слушнала силен тресок.

Шаќир Шаик отишол да истражи и видел две лица, едниот држел секира, а другиот нож, изјави тој.

„Само гласно викнав и само ја заклучив вратата и само се јавив на (број за итни случаи) 911“, рече Шеик.

Полицијата брзо пристигнала, но осомничените побегнале од местото, рече тој.

Директорот на џамијата Аднан Сидики рече дека муслиманската заедница е загрижена од нападот.

„Тие се навистина вознемирени бидејќи не знаеме која беше целта (на нападот)“, рече тој.

Стивен Браун, извршен директор на Националниот совет на канадските муслимани (НЦЦМ), во изјава на Инстаграм рече дека нема цел да се прават претпоставки за причината за злосторството.

„Во овој момент, иако ја охрабруваме полицијата во Винипег да продолжи со сите агли на истрагите, вклучително и за тоа дали ова е потенцијално мотивирано од омраза, ја охрабруваме нашата заедница да не шпекулира за мотивацијата на напаѓачите“, велат од групата.

„Ние работиме тесно и продуктивно со полицијата во Винипег и ќе обезбедиме ажурирања кога ќе станат достапни“. Сидики рече дека вратата на џамијата треба да се замени и да се засили безбедноста во центарот.

AA
Популарни