Фајон сака Словенија да ја признае Палестина заедно со Шпанија и Ирска, кои треба да ја признаат Палестина на 21 мај, но тој датум сѐ уште не е сигурен / Photo: AA

Потпретседателката на Владата на Словенија и министерка за надворешни и европски прашања Тања Фајон истакна дека е започнат процесот за признавање на Палестина како држава, што е прв, неповратен чекор.

„Владата ја почна процедурата за признавање на Палестина, изјави министерката за надворешни работи на Словенија, Тања Фајон, и најави дека Владата ќе ја прати одлуката до државното Собрание во рок од еден месец, односно до 13 јуни.

Фајон додаде дека ова е прв, неповратен чекор.

Според неа, тие ќе го следат напредокот во регионот, бидејќи целта не е само признавање како симболичен чин, туку целта е да се смири ситуацијата или да се стави крај на војната.

Таа објасни дека Владата донесе одлука за покренување на постапката врз основа на границите меѓу Израел и Палестина од 1967 година, што значи дека Палестина ќе ги вклучи Газа, Западниот Брег и Источен Ерусалим.

Таа, исто така, истакна дека признавањето дефинитивно не е признание на Хамас.

„Напротив, станува збор за зајакнување на обновената палестинска управа, која исто така ќе може да ја контролира Газа од Рамала“, рече Фајон.

„Ужасите на кои секојдневно сме сведоци во Газа се неподносливи и мора да завршат, изјави словенечкиот премиер Роберт Голоб по седницата на Владата во Љубљана, на која беше донесена одлука за започнување на процесот за признавање на Палестина како независна држава.

„Сите владини активности се насочени кон што поскоро ставање крај на овие злосторства и олеснување на страдањата на палестинскиот народ“, изјави Голоб.

Денешната акција, нагласи Голоб, е под лупа на целиот свет, бидејќи Словенија е непостојана членка на Советот за безбедност на ОН.

Словенечкиот премиер изјави дека одлуката на владата и коалицијата на денешната седница била едногласна.

„Баравме рамнотежа меѓу интересите на западниот свет, интересите на арапскиот свет и интересите на сите други земји-членки на Обединетите нации, што, последно, но не и најмалку важно, придонесе за нашиот избор во Советот за безбедност. Нашиот пристап е иновативен затоа што сакаме преку дијалог, што ќе ни биде признание, да ги постигнеме сите цели кон кои се стремиме во рамките на Обединетите нации, а кои произлегуваат и од моменталниот прекин на огнот и од безбедноста и постоењето на Израел преку двете држави. Решението доследно ги браниме овие позиции во Обединетите нации Верувам дека ова признавање ќе инспирира многу други да продолжат по истиот пат“, рече Голоб.

Се наведува дека министерката за надворешни работи сака Словенија да ја признае Палестина заедно со Шпанија и Ирска, кои треба да ја признаат Палестина на 21 мај, но тој датум сѐ уште не е сигурен.

Во Кабинетот на словенечкиот премиер неофицијално бараат процесот на словенечко признавање на Палестина да се одвива независно од процесот на признавање на Палестина во Шпанија и Ирска, а во интерес на Словенија би било повеќе земји да ја признаат Палестина.

AA
Популарни