ОН бараат од Израел да ја истражи егзекуцијата на 11 невооружени Палестинци / Photo: AA

Канцеларијата на Високиот комесаријат за човекови права на Обединетите нации за окупираната палестинска територија (ОХХР ОПТ) во своето соопштение велат дека примиле алармантни извештаи во кои се обвинува израелската армија за скратена егзекуција на најмалку 11 невооружени Палестинци во населбата Ремал во градот Газа.

Инцидентот, кој се случил пред членовите на нивните семејства, предизвика загриженост што го зголемува „алармот за можно извршување на воено злосторство“ а наводите следуваат по претходните тврдења на израелските сили дека намерно целеле и убиле цивили, се додава во соопштението.

Како одговор на овие сериозни обвинувања, ОПТ на ОХЦХР ги повика израелските власти веднаш да започнат независна, темелна и ефикасна истрага. Доколку наводите се поткрепени, потребно е одговорните да се соочат со правдата. Дополнително, мора да се спроведат мерки за да се спречи повторување на вакви сериозни прекршувања, што ја нагласува потребата за одговорност во време на конфликт.

ОХЦХР забележува дека инцидентот се случил вечерта на 19 декември 2023 година, помеѓу 20:00 и 23:00 часот, кога израелските војници, наводно, ја опколиле и упаднале во зградата Авда, позната и како „зграда Анан“, во населбата Ремал во граљдот Газа.

Според извештајот, зградата служела како засолниште за три сродни семејства. Извештаите на сведоците, објавени од медиумски извори и Еуро-медионскиот монитор за човекови права, сугерираат дека израелските војници ја презеле контролата врз зградата, ги одвоиле мажите од жените и децата и пукале и убиле најмалку 11 мажи.

Жртвите, главно биле во доцните 20-ти и раните 30-ти, наводно биле убиени пред членовите на нивните семејства.

TRT Balkan / агенции
Популарни