ОН одобри повторно разгледување на кандидатурата за членство на Палестина

ОН одобри повторно разгледување на кандидатурата за членство на Палестина

143 земји-членки на Обединетите Нации гласаа за, 9 беа против и 25 беа воздржани
Резолуцијата го потврдува правото на Палестинците на самоопределување и државност / Photo: АА

Генералното собрание на ОН денеска со големо мнозинство ја одобри резолуцијата со која се повикува на реевалуација на кандидатурата на Палестина за членство во ОН и доделување дополнителни права.

Резолуцијата, која ја предводат Обединетите Арапски Емирати, беше усвоена со огромен консензус со 143 земји-членки кои гласаа за, 9 беа против и 25 беа воздржани.

Коспонзорирана од Туркије заедно со речиси 80 земји-членки, во резолуцијата се изразува длабоко жалење и загриженост поради ветото на САД во Советот за безбедност на ОН на 18 април.

Истакнувајќи ја важноста од зачувување на правдата и почитување на основните човекови права, во резолуцијата се нагласува потребата од почитување на територијалниот интегритет на окупираните палестински територии, вклучително и Источен Ерусалим.

Истакнувајќи дека Палестина е квалификувана за членство во Обединетите нации во согласност со Повелбата на ОН од член 4, резолуцијата го повика Советот за безбедност на ОН поволно да ја преиспита кандидатурата на Палестина за членство.

Повикувајќи да се направат одредени аранжмани за да се дозволи учество на Палестина на седниците на Генералното собрание, резолуцијата исто така ја повикува Палестина да учествува на состаноците организирани од телата на ОН и конференциите на ОН.

Резолуцијата го потврдува правото на Палестинците на самоопределување и државност и го нагласува почитувањето на меѓународното право, кое е камен-темелник на мирот и безбедноста во регионот.

Исто така, го повикува генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш да ги преземе неопходните мерки за спроведување на сегашната резолуција.

Барање за членство

Палестина поднесе барање за полноправно членство во ОН во 2011 година, но не ја доби потребната поддршка од Советот за безбедност. Во 2012 година, Палестина доби статус на постојан набљудувач во ОН.

Постојаниот претставник на Палестина во ОН, Ријад Мансур, на 2 април испрати писмо до Гутереш, барајќи преглед на апликацијата за членство на Палестина.

На 3 април, Гутереш му пиша на Советот за безбедност и побара да се разгледа барањето на Палестина.

На 8 април, Советот го упати барањето на Палестина до Комитетот за прием на нови членки. По два состаноци, Комитетот објави дека не може да постигне договор.

Потоа, Алжир поднесе нацрт-резолуција до Советот на 18 април за членство на Палестина, на која САД ставија вето.

TRT Balkan / агенции
Популарни