ФСБ спроведе антитерористичка операција во севернокавкаскиот град Налчик / Фото: Reuters

Вооружени лица осомничени за терористички активности денес отворија оган врз безбедносните сили во југозападна Русија, објави Федералната служба за безбедност (ФСБ) на земјата.

ФСБ објави отпочнување на антитерористичка операција во текот на ноќта во севернокавкаскиот град Налчик, административен центар на регионот Кабардино-Балкарија, велејќи дека прогонува група осомничени.

Според ФСБ, членовите на групата се обиделе да се сокријат во областа Черек, каде што биле опколени од службите за спроведување на законот и безбедноста.

Како одговор на барањата на властите да се предадат, осомничените почнале да пукаат, се вели во соопштението.

„Режимот за борба против тероризмот е прогласен во согласност со барањата на Федералниот закон за борба против тероризмот, со цел да се спречи и разоткрие терористички акт, да се минимизираат неговите последици и да се заштитат виталните интереси на поединците, општеството и државата“, се вели во соопштението на ФСБ.

Агенцијата соопшти дека за времетраењето на операцијата ќе важат посебни мерки и привремени ограничувања до дополнително известување.

AA
Популарни