Се очекува САД да го блокираат обидот на Палестина да добие статус на полноправна членка на ОН пред да се постигне мир со Израел / Photo: Getty Images

Државата Палестина во вторникот испрати писмо до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, барајќи повторно разгледување на нејзината апликација за членство.

„Во врска со апликацијата на државата Палестина за членство во Обединетите нации во содржаниот документ С/2011/592 од 23 септември 2011 година и по инструкции на палестинското членство, имам чест да побарам повторно да се разгледа ова апликација од Советот за безбедност во текот на април 2024 година“, се вели во писмото на палестинскиот пратеник во ОН Ријад Мансур.

Мансур рече дека би бил „благодарен“ доколку Гутереш го пренесе барањето до Советот за безбедност „што е можно поскоро“.

Државата Палестина беше прифатена како држава набљудувач на Генералното собрание на ОН во 2012 година, дозволувајќи му на нејзиниот пратеник да учествува во дебати и организации на ОН, но без гласање.

Според Повелбата на ОН, државите се примаат за членство во ОН со одлука на Генералното собрание по препорака на Советот за безбедност.

По Мансур и поддржувачите на палестинското барање за полноправно членство во ОН побараа од Советот за безбедност повторно да го разгледа барањето за членство поднесено во 2011 година.

Писмото од поддржувачите до претседателката на Советот за безбедност на ОН, амбасадорката на Малта, Ванеса Фрејзер, ги содржи имињата на 140 земји кои ја признаа палестинската држава, вклучително и членовите на Арапската група на Обединетите нации од 22 нации, Организацијата на исламот од 57 нации. Соработка и Движењето на неврзаните од 120 нации.

Фрејзер им рече на новинарите дека постојаниот комитет на Советот за нови членки, кој ги вклучува сите 15 земји на Советот, се очекува да се состане зад затворени врати за да ја разгледа апликацијата, каде што ќе се одлучи дали барањето ќе биде претставено на Генералното собрание.

Според Вашингтон пост, се очекува САД да го блокираат обидот на Палестина да добие статус на полноправна членка на ОН пред да се постигне мир со Израел, а заменик-претставникот на САД во ОН Роберт Вуд во вторникот изјави дека ставот на Вашингтон не е променет.

TRT Balkan / агенции
Популарни