Велика Британија, уште една постојана членка на Советот за безбедност, беше воздржана / Photo: AA

Соединетите држави во вторникот ставија вето на последниот обид на Советот за безбедност на Обединетите нации да побара итен хуманитарен прекин на огнот во опколениот Појас Газа, каде што официјалниот број на загинати Палестинци се приближи до 30.000.

Нацрт-резолуцијата предложена од Алжир доби широка поддршка во Советот за безбедност со 13 гласа „за“ од 15-те земји-членки. САД беа единствената членка која гласаше против, а бидејќи е постојана членка на Советот за безбедност, резолуцијата беше отфрлена поради нивното противење. Велика Британија, уште една постојана членка на Советот за безбедност, беше воздржана.

Во понеделникот, САД го изразија своето противење на резолуцијата и претставија конкурентен нацрт на резолуцијата.

Пред очекуваното американско вето, Амар Бенџама, пратеник на Алжир во ОН, ја осуди судбината на текстот, велејќи дека опозицијата сигнализира поддршка за „убиствата и омразата“.

„Секој од нас одлучува каде ќе стои во ова трагично поглавје од историјата“, рече Бенџама пред гласањето.

AA
Популарни