Во нападите нема повредени и штети на бродовите / Фото: AFP

Американската војска и коалициските сили уништија беспилотно летало и беспилотен површински брод лансирани од јеменската група Хути во Црвеното Море, соопшти Централната команда на Соединетите држави.

„На 20 март, авион на коалицијата успешно нападна и уништи едно беспилотно летало и еден површински брод без екипаж, и двата лансирани од терористите Хути поддржани од Иран“, објави ЦЕНТКОМ на мрежата X.

Нема повредени или оштетувања на американски или коалициски бродови, се додава.

ЦЕНТКОМ, исто така, рече дека утврдил дека оружјето претставува „непосредна закана“ за бродовите на американската морнарица и трговските бродови во регионот.

„Овие активности се преземени за да се заштити слободата на навигација и да се направат меѓународните води побезбедни за американската морнарица и трговските бродови“, се додава.

Јеменската група Хути гаѓаше товарни бродови во Црвеното Море во сопственост или управувани од израелски компании кои транспортираат стоки до и од Израел во знак на солидарност со Појасот Газа, кој е под израелски напад од 7 октомври.

Црвеното Море е еден од најчесто користените поморски патишта во светот за испорака на нафта и гориво. Американскиот секретар за одбрана Лојд Остин неодамна најави создавање на мултинационална мисија, Операција: Просперитетен заштитник, за да се спротивстави на нападите на Хутите.

AA
Популарни