Резолуцијата ја нагласува итната потреба да се прошири протокот на хуманитарна помош и да се зајакне заштитата на цивилите во целиот Појас Газа / Photo: AA

Советот за безбедност на ОН во понеделникот усвои резолуција со која се бара итен прекин на огнот во Појасот Газа за месец Рамазан, што ќе доведе до „траен одржлив“ прекин на огнот.

Дури 14 земји гласаа за резолуцијата, претставена од 10 избрани членови на Советот, додека САД се воздржаа од гласање.

Резолуцијата повика на „итен прекин на огнот за месец Рамазан, почитуван од сите страни што ќе доведе до траен одржлив прекин на огнот“.

Исто така, побарано е „итно и безусловно ослободување на сите заложници, како и обезбедување хуманитарен пристап за да се задоволат нивните медицински и други хуманитарни потреби“.

Во формалниот текст се вели дека страните треба да ги почитуваат своите обврски според меѓународното право во однос на сите лица кои ги приведуваат.

Резолуцијата ја нагласува „итната потреба да се прошири протокот на хуманитарна помош и да се зајакне заштитата на цивилите во целиот Појас Газа и го повторува нејзиното барање за укинување на сите бариери за обезбедување хуманитарна помош во голем обем, во согласност со меѓународната хуманитарното право како и резолуциите на Советот за безбедност“.

Израел изврши смртоносна воена офанзива на палестинската територија по прекуграничен напад на палестинската група Хамас во кој беа убиени околу 1.200 Израелци.

Повеќе од 32.333 Палестинци оттогаш се убиени, а над 74.694 се повредени во услови на масовно уништување и недостаток на неопходни работи.

Израелската војна, сега во својот 171-ви ден, турна 85 отсто од населението на Газа во внатрешно раселување поради акутен недостиг на храна, чиста вода и лекови, додека 60 отсто од инфраструктурата на енклавата е оштетена или уништена, според ОН.

Израел е обвинет за геноцид пред Меѓународниот суд на правдата. Привремената пресуда во јануари му нареди на Тел Авив да ги запре геноцидните дејствија и да преземе мерки за да се гарантира хуманитарна помош за цивилите во Газа.

AA
Популарни