Демонстрации за поддршка на Газа, кои започнаа пред десет дена на Универзитетот Колумбија се проширија на многу универзитети ширум САД, но во светот / Photo: Reuters

Во март 1967 година, студентот на Универзитетот Колумбија, Боб Фелдман, открил документи во библиотеката на колеџот во кои е детално опишана поврзаноста на училиштето со Институтот за одбранбени анализи, тинк-тенк за вооружување поврзан со Министерството за одбрана на САД.

Вооружен со докази, Фелдман, поранешен член на Студентите за демократско општество (СДС), набрзо ги поттикна своите врсници да започнат антивоена кампања на кампусот. Една година студентите бараа универзитетот да се откаже од својата поврзаност со институтот, кој го поддржуваше учеството на САД во Виетнамската војна.

Додека универзитетот се повеќе се обидуваше да ги замолчи антивоените протести на кампусот, СДС и Студентското афро-американско друштво (САС) ги поканија студентите од Колумбија и Колеџот Барнард да организираат поконфронтирачки демонстрации.

На 23 април 1968 година, студентите маршираа до паркот Морнингсајд во Харлем, каде што Колумбија контроверзно градеше нова гимназија на јавно земјиште. Зградата требаше да бара од жителите на Харлем, претежно црнци, да влезат на поинакво ниво и ќе им овозможи само пристап до дел од објектите, што го натера САС да ја нарече „Џим Кроу“ ("Gym Crow )."

Година на студентски протести

Кога полицијата интервенираше и уапси еден активист, демонстрантите се вратија во Колумбија и ја окупираа нејзината сала Хамилтон. Седум дена погледите на САД и светот беа свртени кон универзитетот. Од минатата недела ова се случува повторно, додека студентите протестираат во Колумбија, овој пат за Газа.

Студентите кои сега логоруваат на тревникот на кампусот на универзитетот тврдат дека припаѓаат на истата традиција на антивоен отпор.

До денес, 1968 година е позната како година на студентски активизам и тоа со добра причина. Низ светот, од север кон југ, од исток до запад, во авторитарни или демократски режими, студентите се бунтуваа против статус кво.

Во окупираните згради на Сорбона или на улиците на Кејп Таун, Прага, Рио де Жанеиро и Токио, студентските барања и цели се разликуваа, но многу од нив споделуваа заедничка тема.

Тие се обидоа да се соочат со постојаната надмоќ на белата раса и неоколонијализмот, да се стави крај на Виетнамската војна, да се запре развојот на нуклеарно оружје и да се соборат диктаторските режими кои се множеа за време на Студената војна. Студентите од Колумбија и Барнард беа дел од оваа светска борба.

Застанувајќи против Апартхејдот

Помалку од две децении подоцна, во април 1985 година, Колумбија ќе се врати на насловните страници кога членовите на универзитетската Коалиција за слободна Јужна Африка оковани ги затворија вратите на Хамилтон Хол во знак на протест против инвестициите на универзитетот во корпорации кои работат во Јужноафриканскиот апартхејд.

Неколку часа подоцна им се придружија повеќе од 200 демонстранти. Седумте студенти од почетокот на движењето постеле со денови пред да ја блокираат зградата. Се вели дека одговорот на администрацијата на универзитетот бил: „Продолжете да постите“. Следеа протести на повеќе американски кампуси.

„Нема ништо ново за овој вид на граѓанска непослушност“, тврдеше еднаш Мартин Лутер Кинг Џуниор во друг контекст. Студентите од Колумбија и Барнард, навистина, припаѓаат на долгата традиција на антивоен отпор.

Традиција за која со право тврдат дека нивните универзитети постојано ја одбележуваат и слават во изминатите децении. Повторно, американските студенти се свртуваат кон политичките движења од минатото за да најдат инспирација среде нивната сегашна борба.

Но она што се случува во Колумбија е исто така дел од многу поновата историја.

Кризна генерација

Генерацијата на студенти кои учествуваат во камповите кои сега брзо се множат во американските кампуси е политизирана во текот на една деценија.

Тие пораснаа во услови на постојана перцепција дека пазарот на труд се намалува, дека еднаквите можности се фарса со оглед на структурната нееднаквост во форма на расизам и сексизам, и дека претходните генерации не прават ништо за да се борат против климатската криза.

Ова е исто така генерација која, многу повеќе од оние кои го окупираа кампусот во Колумбија во 1968 и 1985 година, научија во училниците на нивните институции дека треба да бидат критички настроени кон општествената улога на универзитетот и нивниот специфичен универзитет.

Новата генерација професори, од кои многумина припаѓаа на групи претходно недоволно застапени во американската академија, ги покани овие студенти сериозно да ја сфатат идејата дека универзитетите се фундаментални учесници во одржувањето на американскиот воен експанзионизам.

И тие се во право што мислат така: Универзитетите со големи фондови се компании, од кои многу инвестираат во производство на вооружување што ги поттикнува оружените конфликти ширум светот.

Но тие, исто така, активно придонесуваат за производство на знаења за културите, јазиците и политичките традиции на регионите во кои САД се обидуваат да ја прошират својата контрола.

Што е следно

Веќе може да се видат последиците од пропалестинскиот активизам на американските кампуси.

Истите десничарски актери кои до неодамна ја осудуваа „културата на откажување“ во американската академија и се залагаа за универзитетска култура заснована на слободата на изразување, сега надзираат имаат за цел да ја криминализираат критиката кон Израел. Лицемерието на овие дволични тврдења не треба да нè наведе да игнорираме колку тие се ефективни.

Во нивната крстоносна војна против мерките за проширување на различноста, правичноста и инклузија на американските универзитети, десничарските милитанти се обидоа да покажат дека универзитетите наместо тоа се лулка за опасните либерални и радикални идеи.

Со тоа што сега го поврзуваат студентскиот антиционизам со антисемитизмот и тероризмот, тие се чини дека убедуваат голем дел од јавноста дека тоа навистина е така.

Фактот што администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден го мобилизираше истиот дискурс против студентите од Колумбија секако ќе придонесе за овој тренд.

На социјалните мрежи, владата на Израел исто така ја применува истата реторика против студентите. Глобалната десница и крајната десница ќе знаат како да го прилагодат на нивните локални контексти.

Пролиферацијата на антивоените логори низ Соединетите Држави рапидно расте и веројатно ќе се зголеми уште повеќе во деновите и неделите што доаѓаат.

Со оглед на видливоста, позитивна или негативна, што печатот им ја даде на овие движења, и дебатите што се водеа за нив на социјалните мрежи, веројатно е дека слични кампови ќе почнат да се појавуваат и во други земји и континенти, како стратегија на отпор и како гест на солидарност кон студентите од Барнард и Колумбија.

Од 1960-те, студентските движења го обликуваа и преобликуваа светот, често на непредвидлив начин. Веројатно сведочиме на почетокот на новото глобално студентско движење со потенцијал да го реконфигурира американското општество и улогата на Соединетите Држави во светот.

TRT World
Популарни