Дервиш се приклучила на ПКК во 1998 година и подоцна станал еден од водачите на единицата формирана со цел да спроведува субверзивни активности во големите турски градови / Photo: AA

Турските разузнавачки сили ги „неутрализираа“ таканаречениот водач на огранокот на терористичката група ПКК во Сирија, ЈПГ/ЈПЈ и нејзините телохранители во северниот регион Манбиџ, соопштија во вторникот безбедносни извори.

Уман Дервиш, со кодно име Сара/Сервин Дерик, за која се смета дека е одговорна за огранокот на ПКК во Сирија, терористичката група ЈПГ/ЈПЈ, и нејзините чувари биле „неутрализирани“ во операцијата на турската Национална разузнавачка организација (МИТ) во Сирискиот регион Манбиџ, изјавија изворите кои побараа анонимност поради ограничувањата да зборуваат за медиумите.

Дервиш се приклучила на терористичката организација ПКК во 1998 година и подоцна станал еден од водачите на единицата формирана со цел да спроведува субверзивни активности во големите турски градови.

Според безбедносни извори, Дервиш од Сирија дејствувала и управувала со терористички активности против Туркије.

Терористката била под надзор на МИТ, откако разузнавачите ги откриле нејзините наредби за напади против безбедносните сили кои дејствуваат во зоните на операцијата „Маслинова гранка“ и „Штитот на Еуфрат“ во северозападна Сирија.

Откако ја откри локацијата на Дервиш во регионот на Манбиџ, МИТ спроведе операција базирана на разузнавачки информации и ги „неутрализираше“ неа и нејзините чувари, велат изворите.

Од 2016 година, Анкара започна три успешни антитерористички операции преку својата граница во северна Сирија - Штитот на Еуфрат (2016), Маслиново гранче (2018) и Мир Пролет (2019) за да спречи формирање на терористички коридор и да овозможи мирно враќање на населението во своите домови.

Во својата повеќе од 35-годишна терористичка кампања против Турција, ПКК – која е на листата на терористички организации на Турција, САД и ЕУ - е одговорна за смртта на над 40.000 луѓе, вклучувајќи жени, деца и доенчиња. ЈПГ е сириски огранок на ПКК.

AA
Популарни