Во Германија критики за предлогот на Владата за легализација на канабисот / Photo: AA

Предлог-законот на германската Влада за легализација на канабисот наиде на остри критики од опозициските политичари.

Главната опозиција, конзервативната алијанса на ЦДУ/ЦСУ, предупреди дека предложената легислатива ќе доведе до поголема потрошувачка на дрога и ќе го зголеми криминалот поврзан со дрога.

„Мислам дека овој предлог-закон е грешка, сериозна грешка. Не треба ни да се покрене“, изјави генералниот секретар на ЦДУ, Карстен Линеман, додавајќи дека аргументите изнесени од Владата се погрешни.

„Секаде каде што е легализирано, криминалот се зголемува, а црниот пазар не е исчистен“, изјави Линеман за германската новинска агенција ДПА.

Контроверзен предлог-закон

Кабинетот на канцеларот Олаф Шолц вчера го одобри нацрт-законот со кој ќе се легализира поседувањето и одгледувањето канабис за лична употреба.

Министерот за здравство Карл Лаутербах го бранеше нацрт-законот велејќи дека новата легислатива ќе биде поефикасна во борбата против црниот пазар, заштитата на поединците од токсични лекови и намалувањето на криминалот поврзан со дрога.

„Апсолутно неодговорно“

Водачот на регионалната група на конзервативната Христијанско-социјална унија (CSU) , Александар Добриндт, силно ја критикуваше Владата, велејќи дека „апсолутно неодговорниот“ предлог-закон не е ништо друго освен напад врз младите и здравствената заштита во Германија.

„Веројатно никогаш порано една германска федерална влада толку смело не ги игнорирала предупредувањата на речиси сите експерти од медицината, полицијата и судството за толку чувствително прашање“, изјави тој за локалните медиуми.

Добриндт рече дека повеќето експерти предупредуваат дека таквиот предлог-закон ќе доведе до поголема потрошувачка на дрога, особено кај младите, повеќе луѓе ќе страдаат од зависност, а безбедносните власти ќе бидат преоптоварени со истрага на илјадници нови кривични случаи.

Според предлог-законот, на лицата на возраст од 18 и повеќе години ќе им биде дозволено да поседуваат до 25 грама канабис. Ќе биде дозволено и одгледување до три растенија за лична употреба.

На непрофитните здруженија, со најмногу 500 члена, ќе им биде дозволено да одгледуваат канабис и да го дистрибуираат до своите членови.

Еден член може да добие најмногу 50 грама канабис месечно, според нацрт-легислативата.

Предлог-законот треба да добие одобрување од Парламентот за да стане закон, а се очекува да се расправа во Бундестагот по летниот одмор.

TRT Balkan / агенции
Популарни