Емине Ердоган ја посети Нигерија / Photo: AA

Емине Ердоган, сопруга на претседателот Реџеп Таип Ердоган, се сретна со Реми Тинубу, сопруга на претседателот на Нигерија, Бола Ахмед Тинубу. Првата дама Ердоган, која го посети Институтот Јунус Емре, Абуџа, ја отвори изложбата на Унијата на нигериски жени уметници. Емине Ердоган ја слушаше химната на независноста која ја меморираа нигериските студенти кои го учеа турскиот јазик во институтот.

Сопругата на претседателот Реџеп Таип Ердоган, Емине Ердоган пристигна во главниот град на Нигерија, Абуџа, за да присуствува на сесијата на Програмата за поддршка за зголемување на свеста за борбата против ракот во африканските земји членки на Организацијата за исламска соработка.

Емине Ердоган на аеродромот во Абуџа беше пречекана од државниот министер за полициски работи на Нигерија, Имаан Сулејман Ибрахим и од турскиот амбасадор во Абуџа Хидајет Бајрактар ​​со неговата сопруга. Емине Ердоган подоцна се сретна со Реми Тинубу, сопругата на претседателот на Нигерија, Бола Ахмед Тинубу, во Абуџа.

Според добиените информации, Тинубу во затворен разговор одговорила на поканата на Емина Ердоган и го изразила своето задоволство од нејзиното доаѓање во Абуџа како почесен гостин на програмата. Првата дама на Нигерија Тинубу изрази уверување дека присуството на Емине Ердоган ќе ја зголеми видливоста и ефективноста на програмата и ја информираше Емине Ердоган за одржаната Организација на сопруги на африканските лидери.

Емине Ердоган ја посети Нигерија AA

Тинубу истакна дека нејзината посета на Турција минатиот месец била многу продуктивна и му се заблагодари на Емине Ердоган за неговото гостопримство.

Емине Ердоган подоцна го посети Институтот Јунус Емре во Абуџа. Ердоган, кој беше пречекан од директорот на Институтот „Јунус Емре“ Муса Ербас, претседателката на Сојузот на нигериските уметници Мерјам Маигида и африканските деца, ја отвори изложбата на Унијата на нигериски уметници.

Сечејќи ја лентата за отворање со турскиот министер за здравство Фахретин Коџа и африканските деца, Емине Ердоган прегледа 12 дела на сликарки и доби информации за нив. Емине Ердоган подоцна се состана со нигериски деца кои учат турски во Институтот Јунус Емре.

Во музичката програма во изведба на нигериските ученици беше изведена и песната „Катибим“. Беа изрецитирани и 10-те строфи од химната кои децата ги научија на памет. Емине Ердоган разговараше со децата и се фотографираше со нив.

Програмата за поддршка на зголемување на свеста за борбата против ракот во земјите членки на Организацијата за исламска соработка започна во Истанбул во 2016 година, а оваа посета на Емина Ердоган е продолжение на таа иницијатива. Во четврток Емине Ердоган ќе зборува на свеченото отворање на програмата како почесен гостин.

Од друга страна, Емине Ердоган преку социјалните мрежи објави дека во Абуџа ја запознала Олуреми Тинубу, сопругата на претседателот на Нигерија.

Емине Ердоган во својата порака ги употреби следните зборови: „Одржување на програмата „Зголемување на свеста за борбата против ракот во земјите членки на Организацијата за исламска соработка“, која е продолжение на иницијативата чија прва седница ја одржавме во 2016 година во Истанбул , чиј домаќин сега е Нигерија, е навистина охрабрувачка верувајте дека свеста за ова важно прашање ќе се зголеми со единство на снагата и срцето. “

AA
Популарни