МТФ „Војдан Чернодрински“: Трансформативна промена во македонскиот театар /     Фото: Официјална веб страница на МТФ „Војдан Чернодрински“ / Архива

58-то издание на Меѓунаротниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ ветува возбудливо истражување на театарот од 7 до 14 јуни во Прилеп, со 11 претстави од националните театри и шест во придружната програма.

Уметничката директорка Ана Стојаноска ја откри темата на фестивалот „Ново читање“, нагласувајќи ја свежата перспектива на театарот, инспирирана од годинешниот Автор во фокус – Горан Стефановски, и модерните театарски пристапи.

Фестивалот ја прифаќа иновативноста, барајќи нови интерпретации на класичните теми и презамислувајќи ја просторната динамика. Стојаноска се залага за трансформативна промена во македонскиот театар, предизвикувајќи конвенции и поттикнувајќи ја креативната еволуција.

Во главната програма се издвоени две потпрограми: „Ново читање на драмите од Горан Стефановски“ и „Ново читање на класиците“. Овие селекции ветуваат авангардни третмани на реномирани дела, нудејќи ѝ на публиката поглед во иднината на театарот. Додека пак мотото на фестивалот оваа година е: „Промени се, промени сѐ“.

Енергичната постава на фестивалот вклучува различни претстави, од „Хеда Габлер“ на Ибзен до „Франкенштајн“ на Мери Шели, прикажувајќи ја богатата палета на театарски израз. Во придружната програма, дополнителните претстави ја надополнуваат севкупната тема на фестивалот.

Возбудата се зголемува додека фестивалот се подготвува да им оддаде почит на добитниците на животно дело Мими Таневска-Србиновска и Јордан Витанов, а истовремено ги слави новите таленти поттикнувајќи уметнички раст.

Интерактивни работилници и едукативни програми дополнително го збогатуваат фестивалското искуство, поканувајќи ги учесниците длабоко да се вклучат во театарскиот занает и теоријата. Од драматургија до костимографија, плејада можности ги чекаат и амбициозните уметници како и љубителите на театарот.

Со разновидно жири составено од ценети театарски професионалци од целиот регион, овогодинешните награди ветуваат дека ќе ја препознаат извонредноста и иновативноста во театарот.

Додека Прилеп се трансформира во жив град-театар, фестивалот ги поканува присутните да тргнат на патување на откривање, прифаќајќи ги промените и славејќи ја моќта на сцената да инспирира, провоцира и маѓепсува.

TRT Balkan
Популарни