Официјалните резерви на Туркије се зголемија на 127 милијарди долари минатиот мај од 97,1 милијарди долари / Photo: AA

Пристапот на турските бизниси до надворешно финансирање се подобрува благодарение на неодамнешниот постепен пад на премијата за ризик на Туркије, рече во средата претседателот Реџеп Таип Ердоган.

Минатата недела, петгодишните свопови (ЦДС) на Туркије - форма на осигурување за сопствениците на обврзници - паднаа под 280 базични поени, означувајќи го своето најниско ниво за повеќе од четири години.

„Ќе се фокусираме на политиките насочени кон зголемување на квалификуваното вработување кое ќе ги развие вештините и компетенциите потребни на пазарот на трудот“, рече Ердоган на состанокот на генералното собрание на Унијата на комори и берзи на Туркије (TOББ) што се одржа во главниот град Анкара.

„Официјалните резерви на Туркије се зголемија на 127 милијарди долари минатиот мај од 97,1 милијарди долари“, нагласи тој.

Истакнувајќи дека Владата презема „критични чекори“ за зајакнување на среднорочната економска програма што ја објави минатиот септември, Ердоган рече дека клучните фокуси вклучуваат зголемување на јавните заштеди, забрзување на структурните реформи и распределба на повеќе инвестициски фондови во приоритетните области како што се храната, земјоделството. зелена и дигитална трансформација.

„Со одржување на фискалната дисциплина, ќе ја зголемиме ефективноста на нашата монетарна политика и цврсто ќе ја поддржиме борбата против инфлацијата“, истакна тој.

Туркије во понеделникот воведе серија мерки за „дисциплина во јавната потрошувачка“, истовремено зголемувајќи ја ефикасноста во услови на напори за справување со постојаната инфлација.


AA
Популарни