Новата фабрика во Словенија ќе има годишен производствен капацитет од 1.500 единици / Фото: AA 

Турскиот конгломерат Пекер Холдинг отвори фабрика за производство на автономни возила и роботи за обработка на земјоделско земјиште и нов центар за управување со својата подружница Пек Аутомотив во југозападниот град Логатец во Словенија.

Ајлин Ташан, турската амбасадорка во Словенија, на свеченото отворање на фабриката рече дека Словенија е сојузник на Туркије.

Ташан рече дека обемот на билатералната трговија меѓу Туркије и Словенија достигна 2,55 милијарди долари минатата година.

Јернеј Салецл, генерален директор на словенечкото Министерство за економија, ја истакна важноста на отворањето на фабриката бидејќи тоа сигнализира светла иднина за Европа.

Михаил Косткин, извршен директор на Пек Аутомотив, рече дека тие се еден од водечките играчи во полето за производство на земјоделски роботи.

Хасан Пекер, извршен директор на Пекер Холдинг, изјави за Анадолу дека фирмата купила проекти во Германија, Шпанија, Холандија и Велика Британија и досега добила 14 патенти.

Пекер истакна дека новата фабрика во Словенија ќе има годишен производствен капацитет од 1.500 единици, работи со вештачка интелигенција (АИ) која може да работи цел ден во текот на целата година, заштедувајќи енергија и намалувајќи ја зависноста од физичка работа.

Тој додаде дека масовно произведените земјоделски роботи ќе се продаваат по пониски цени од нивните конкуренти.

Инвестиција од 126,8 милиони долари е наменета за развој на земјоделски роботи и подготовка на фабриката за производство.

Роботите што ќе се произведуваат во фабриката ќе обезбедат значително намалување на трошоците што ги плаќаат земјоделците во многу делови од светот.

На свеченото отворање на фабриката присуствуваа и словенечки министри, официјални претставници и делегации од Туркије и Италија, како и менаџери и истакнати личности од европските банки и од европскиот деловен свет.

AA
Популарни