Извозот на Туркије на Балканот се зголеми за 28,7 отсто на годишно ниво       Фото: АА

Извозот на Туркије на Балканот се зголеми за 28,7 отсто на годишно ниво на речиси 14 милијарди долари во првите осум месеци од 2022 година.

Според податоците од Собранието на турските извозници, чадор организација на здруженијата на извозници во земјата, Романија била главната дестинација на турскиот извоз со 4,2 милијарди долари во периодот јануари-август.

Следува Бугарија со повеќе од 3 милијарди долари, Грција со 1,9 милијарди долари, Србија со 1,2 милијарди долари и Словенија со 1,1 милијарди долари во осуммесечниот период.

Туркије од јануари до август извезла стока во вредност од 665,5 милиони долари во Албанија, 485,8 милиони долари во Босна и Херцеговина, 430,9 милиони долари во Северна Македонија, 400,9 милиони долари во Косово, 393,6 милиони долари во Хрватска и 110,2 милиони долари во Црна Гора.

AA
Популарни