ЕУ ја зајакнува вредноста на централната валута      Фото:  / Photo: AA

Европската Унија (ЕУ) презема храбри чекори за зајакнување на еврото како стратешко средство во глобалната економија, се вели во извештајот на Европскиот парламент со наслов „Може ли еврото да го урне американскиот долар како доминантна глобална валута?“.

ЕУ верува дека еврото е од суштинско значење за нејзината економска и политичка моќ и спроведува низа иницијативи за да го зголеми своето глобално значење и да го промовира како алтернатива на американскиот долар.

Еврото, кое во моментов е втората најкористена валута во светот, се соочи со предизвици во последните години, вклучувајќи ја европската должничка криза, Брегзит и тековната пандемија.

Сепак, ЕУ е оптимист за иднината на еврото и спроведува насочени политички иницијативи за да го зголеми својот удел во глобалните девизни резерви.

Диверзификација на девизните резерви

За да се постигне оваа цел, ЕУ се залага за поголема употреба на еврото во меѓународната трговија и инвестиции, како и за охрабрување на централните банки да ги диверзифицираат своите девизни резерви покрај доларот.

Една клучна стратегија наведена во извештајот е да се зголеми уделот на еврото во глобалните девизни резерви на најмалку 30 проценти до 2025 година.

Според податоците на ММФ од неговото истражување за валутен состав на официјалните девизни резерви (КОФЕР), американскиот долар останува доминантна валута во глобалните девизни резерви, со 59 отсто од вкупните доделени резерви.

Наспроти тоа, еврото сочинува околу 20 отсто од вкупните доделени резерви.

Податоците покажуваат дека учеството на еврото во глобалните девизни резерви е благо зголемено во изминатата деценија, додека учеството на американскиот долар значително се намали од 71 отсто и моментално е на најниско ниво во последните 25 години.

Сепак, американскиот долар и понатаму останува најдоминантна валута во светот, со значително поголем удел од еврото.

Дигитално евро

Дополнително, ЕУ ја истражува можноста за дигитално евро, кое би можело да обезбеди нови можности за иновации и ефикасност во финансиските трансакции.

„Еврото е исто така валута на иднината, а во наредните години ќе стане и дигитална валута“, вели претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен.

Дигиталното евро, исто така, ќе обезбеди конкурентност со другите дигитални валути како Биткоин и кинескиот дигитален јуан.

Извештајот на Парламентот на ЕУ, исто така, сугерира создавање на репер за нафта и гас деноминиран во евро за да се зголеми улогата на валутата на глобалните енергетски пазари.

Напорите на ЕУ за зајакнување на еврото одразуваат поширока промена на глобалната економска моќ подалеку од САД и кон други региони, вклучувајќи ги Европа и Азија.

Со промовирање на еврото како стратешко средство и остварлива алтернатива на доларот, ЕУ се позиционира како главен играч во глобалниот финансиски систем и ја зајакнува сопствената економска и политичка моќ.

TRT World
Популарни