Дури 52 од 53 европски земји консумираат просечна количина сол над највисокото препорачано ниво на СЗО од пет грама или една кафена лажичка дневно / Photo: Reuters

Кардиоваскуларните болести се причина за четири смртни случаи од 10 во Европа, што значи дека 10.000 луѓе умираат од овие болести секој ден на европскиот континент, а четири милиони годишно, објави во средата Светската здравствена организација (СЗО), советувајќи ги Европејците да консумираат помалку сол.

„Имплементацијата на политиките насочени кон намалување на внесот на сол за 25 проценти може да спаси околу 900.000 животи изгубени од кардиоваскуларни болести до 2030 година“, рече Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

На Стариот континент, секој трет возрасен на возраст меѓу 30 и 79 години страда од висок крвен притисок, кој често е резултат на прекумерна потрошувачка на сол.

Дури 52 од 53 европски земји консумираат просечна количина сол над највисокото препорачано ниво на СЗО од пет грама или една кафена лажичка дневно, главно поради консумирање преработена храна или прекумерно посегнување по грицки.

СЗО предупредува дека прекумерното консумирање сол го зголемува артерискиот притисок, кој е еден од главните фактори за развој на кардиоваскуларни заболувања кои можат да предизвикаат срцеви и мозочни удари.

Европа има највисока преваленца на висок крвен притисок во светот, а мажите имаат двојно поголем ризик да умрат од кардиоваскуларни болести отколку жените.

Според извештајот на СЗО/Европа, мажите во регионот имаат речиси 2,5 пати поголеми шанси да умрат од кардиоваскуларни болести отколку жените.

Исто така, веројатноста да се умре млад од овој тип на болест, на возраст од 30 до 69 години, е пет пати поголема во Источна Европа и Централна Азија отколку во Западна Европа.

TRT Balkan / агенции
Популарни