Трансплантацијата означува голема пресвртница во напорите органите да се направат полесно достапни за пациентите, се вели во соопштението на болницата / Photo: AP

Биотехнолошка компанија која развива човечки инженерски органи еЏенезис (eGenesis) од Кембриџ, Масачусец во четвртокот ја објави првата трансплантација на генетски конструиран свински бубрег во жив човек.

62-годишен маж со краен стадиум на бубрежна болест стана првиот човек кој добил нов бубрег од генетски модифицирана свиња, а операцијата била извршена во Општата болница во Масачусетс во Бостон.

Четиричасовната операција на трансплантација, извршена на 16 март, „означува голема пресвртница во напорите органите да се направат полесно достапни за пациентите“, се вели во соопштението на болницата.

Свинскиот бубрег беше обезбеден од eGenesis од Кембриџ, Масачусетс.

Повеќе од 800.000 луѓе во САД и милиони глобално страдаат од краен стадиум на бубрежна болест или бубрежна инсуфициенција, состојба опасна по живот за која трансплантацијата се смета за златна стандардна опција за третман за подобрување на квалитетот на животот и резултатите.

Сепак, побарувачката за органи далеку ја надминува понудата, со повеќе од 90.000 поединци на списокот на чекање за бубрези и приближно 25.000 трансплантации на бубрези кои се вршат секоја година. Човечки компатибилни донаторски органи развиени од eGenesis нудат потенцијално остварлива алтернатива за ставање крај на смртноста на списокот на чекање и за ублажување на недостигот на органи за трансплантација.

„Трансплантацијата беше одобрена од Американската Управата за храна и лекови (ФДА). Пациентот страда од краен стадиум на бубрежна болест и нема други терапевтски опции по губењето на васкуларниот пристап за поддршка на континуираната употреба на дијализа. По процедурата, пациентот е во добра состојба и добро се опоравува“, рекоа од болницата.

Повеќе од 800.000 луѓе во САД и милиони глобално страдаат од краен стадиум на бубрежна болест или бубрежна инсуфициенција, состојба опасна по живот за која трансплантацијата се смета за златна стандардна опција за третман за подобрување на квалитетот на животот и резултатите.

Сепак, побарувачката за органи далеку ја надминува понудата, со повеќе од 90.000 поединци на листата на чекање за бубрези и приближно 25.000 трансплантации на бубрези кои се вршат секоја година.

Човечки компатибилни донаторски органи развиени од eGenesis нудат потенцијално остварлива алтернатива за ставање крај на смртноста на списокот на чекање и за ублажување на недостигот на органи за трансплантација.

Бубрегот што се користи за оваа процедура носи три класи на уредувања: прво, исфрлање на три гени вклучени во синтезата на гликанските антигени вмешани во хиперакутно отфрлање, второ, вметнување на седум човечки трансгени вклучени во регулацијата на патишта кои го модулираат отфрлањето: воспаление, вроден имунитет, коагулација и комплемент и трето, инактивација на ендогените ретровируси во свинскиот геном. eGenesis е единствената компанија во индустријата која развива органи што ги носи сите три класи на уредувања за да се однесува на безбедноста и ефикасноста на органите. Без генетска модификација, свинскиот бубрег веднаш би бил отфрлен од човечки примател.

TRT Balkan / агенции
Популарни