БиХ: 6-милијардитиот човек во светот загрижен за иднината

БиХ: 6-милијардитиот човек во светот загрижен за иднината

Аднан Мевиќ вели дека изгледите за наоѓање работа во Босна и Херцеговина се мали
Мевиќ е магистер по економија и бара работа. Ако не може да најде работа, вели, ќе емигрира во ЕУ како и многу негови пријатели.       Фото: АА

Аднан Мевиќ, кој беше заведен како 6-милијардитиот човек во светот, вели дека е загрижен за својата иднина. На денот кога населението во светот достигна 8 милијарди жители, Мевиќ, кој живее во Босна и Херцеговина, рече дека бројот на млади луѓе во неговата земја се намалува.

„Нема да остане кој да ги плаќа пензиите. Сите млади ќе ги нема“, вели 23-годишникот.

Босна и Херцеговина претрпе двоен удар- низок прираст и високата миграција.

Мевиќ е магистер по економија и бара работа. Ако не може да најде работа, вели, ќе емигрира во ЕУ како и многу негови пријатели.

„Јас сум познат како 6-милијардитиот човек во светот, но немам документ дека сум 6-милијардитиот човек. Поради оваа причина, не се истакнувам, јас сум обичен човек. Живеам, работам и се дружам со сите. Имав и некои привилегии поради оваа ситуација. Ја посетив Туркије и разговарав со генералниот секретар на Интерпол“, вели Мевиќ.

Посета од Кофи Анан

Кога се роди Мевиќ, тогашниот генерален секретар на ОН Кофи Анан ја посети неговата мајка Фатима и го регистрираше како 6-милијардитиот човек на светот.

Анан рече дека раѓањето на Мевиќ го симболизира повторното раѓање на толеранцијата и мултирелигиската атмосфера.

„Ниту страшната војна, ниту бруталната опсада на Сараево, па дури и политиката на нехумано етничко чистење, не можеа да го спречат ова и многу други раѓања во Босна и Херцеговина. Се надевам дека ќе го прославите денешното раѓање како да го славите повторното раѓање на „толеранцијата и мултирелигиозна атмосфера“ што некогаш ги карактеризираше Сараево и Босна и Херцеговина. Ова треба да биде наш заеднички подарок за 6-милијардитиот човек на земјата“, рече Анан.

Подоцна, на 11-годишна возраст, тој го повика Мевиќ да се сретне со својот херој, Кристијано Роналдо, кој играше за Реал Мадрид.

Обединетите нации на 15 ноември објавија дека светската популација достигна 8 милијарди. Растот на населението од 7 милијарди на 8 милијарди траеше 11 години.

Според извештајот на ОН, се проценува дека светската популација ќе достигне 8,5 милијарди во 2030 година, 9,7 милијарди во 2050 година и околу 10,4 милијарди во 2100 година.

Додека стапката на раст на населението во светот се забавува, населението се очекува да продолжи да се зголемува до 2100 година.

Половина од оние кои ја сочинуваат новата милијарда се од Азија.

Винс Мабансаг, која е 8-милијардитиот човек во светот, е родена денеска во Манила.

AA
Популарни