Eврокомесарот за управување со кризи Јанез Ленарчиќ      Ројтерс

Босна и Херцеговина во вторник се приклучи на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ, солидарна мрежа која обезбедува поддршка во случај на природни катастрофи.

„Денес правиме важен чекор кон посилен европски одговор на кризата“, рече еврокомесарот за управување со кризи Јанез Ленарчиќ, најавувајќи го полноправното членство на Босна и Херцеговина во солидарната мрежа на блокот.

Ленарчиќ отпатува во главниот град на Босна, Сараево, на официјалната церемонија на потпишување со босанскиот министер за безбедност Селмо Цикотиќ.

Тој тврди дека договорот го признава „значајниот напредок што Босна и Херцеговина го постигнала низ годините во изградбата на еластичен систем за цивилна заштита“.

Ленарчиќ, исто така, истакна дека соработката е важна во „време кога природните опасности се во пораст во Европа“, нарекувајќи го овогодинешното лето „едно од најтешките“.

Земјата, која веќе има корист од механизмот, сега може активно да испраќа помош, се вели во соопштението на Европската комисија.

Сите 27 земји-членки на ЕУ, како и Туркије, Исланд, Норвешка, Србија, Северна Македонија и Црна Гора учествуваат во соработката за поттикнување на подготвеноста за итни случаи и капацитетот за спасување.

AA
Популарни