Радев тврди дека промените се совпаѓаат со интересите на владејачките партии, а не со поддршка на демократските вредности / Photo: AA

Бугарскиот парламент во средата усвои нацрт-закон со кој се ограничуваат овластувањата на претседателот Румен Радев.

Прозападната владеачка „Ја продолжуваме промената и демократска Бугарија“ (ПП-ДБ) и Граѓаните за европски развој на Бугарија (ГЕРБ), заедно со Движењето за права и слободи (МРФ), партија на турското малцинство, го поддржаа уставниот амандман по третото и последно читање.

Нацрт-законот беше одобрен со 165 гласа „за“ „наспроти 71“ во 240-члениот парламент, според порталот Новините.

Партиите Бугарската социјалистичка партија (БСП), Партијата на воскресението (Вазраждане) и Има таков народ (ИТН) гласаа против.

Радев тврдеше дека промените не се однесуваат на основните проблеми во судството, што потенцијално ја ослабува посветеноста на Бугарија за правично управување.

Тој тврди дека промените се совпаѓаат со интересите на владејачките партии, а не со поддршка на демократските вредности.

Законот има за цел да направи значителни реформи во судскиот систем, да ги ограничи овластувањата на претседателот и да го демократизира изборниот процес на членовите на регулаторните и надзорните институции.

Според предлог-законот со кој се ограничуваат овластувањата на претседателот да формира привремена влада, привремениот премиер ќе се избира од одредена група на кандидати, со исклучок на претседателот на Врховниот суд.

Групата на потенцијални привремени премиери ќе вклучува кандидати како што се претседателот на Народното собрание, претседател или заменик-претседател на Народната банка на Бугарија, претседател или заменик-претседател на Сметководствениот суд и Народниот правобранител или заменик народен правобранител.

Со уште една важна измена, бугарските државјани со двојно државјанство ќе можат да станат пратеници доколку престојуваат во земјата 18 месеци.

AA
Популарни