Хрватска ги разреши министрите за градежништво и регионален развој / Photo: AA Archive

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ соопшти дека ги разрешил министрите за градежништво и регионален развој и за фондовите на Европската Унија поради бавниот напредок во обновата на областите погодени од земјотресот што ја погоди земјата во 2020 година.

Министерот за градежништво, Иван Паладина, често беше цел на критики поради неуспехот да се обноват домовите во Петриња, кои беа главно уништени кога земјотресот со јачина од 6,4 степени според Рихтеровата скала го погоди градот и околината во декември 2020 година. Ова се случи и покрај помошта од 700 милиони евра обезбедени од Европската Унија.

Исто така, немаше доволен напредок во обновувањето на објектите во Банија, област во близина на главниот град Загреб, која беше погодена од земјотрес со јачина од 5,3 степени во март 2020 година.

Пленковиќ рече дека Владата го назначила Бранко Бачиќ на местото на Паладина поради неговото политичко искуство и експертиза во областа на енергетиката и Сима Ерлиќ за замена на министерката за регионален развој и фондови на ЕУ, Наташа Трамисак, бидејќи тој има познавање за сите процеси поврзани со регионалниот развој и користењето на фондовите на ЕУ.

Ерлиќ е државен секретар во Министерството за регионален развој од 2020 година.

Седум лица загинаа во земјотресот што се случи во Петриња на 29 декември 2020 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни