Нешто повеќе од 3,4 милиони граѓани на БиХ, запишани во избирачкиот список од 7 мај, ќе можат да изберат 143 нови градоначалници и шефови на општини / Photo: AA

Локалните избори во Босна и Херцеговина ќе се одржат на 6 октомври, одлучија во средата членовите на Централната изборна комисија (ЦИК) на БиХ во согласност со законот кој предвидува дека тоа мора да се направи најмалку 150 дена пред изборите.

Нешто повеќе од 3,4 милиони граѓани на Босна и Херцеговина, запишани во избирачкиот список од 7 мај, ќе можат да изберат 143 нови градоначалници и шефови на општини,како и 3.200 членови на општинските и градските совети и собранието на областа Брчко.

Граѓаните на Босна и Херцеговина кои живеат во странство и сакаат да гласаат на локалните избори можат да се пријават подоцна, но најдоцна до 23 јули.

Одлуката за распишување избори е донесена едногласно од членовите на ЦИК, потврди претседателката Ирена Хаџиабдиќ, а изборите ќе се спроведат врз основа на актуелниот Изборен закон и неговите технички измени наметнати од високиот претставник на меѓународната заедница, Кристијан Шмит на крајот на март.

Овие измени, меѓу другото, се обид за подобра заштита на интегритетот на изборниот процес, вклучително и воведување нови технологии како надзорни камери на избирачките места, биометриска проверка на идентитетот на гласачите како и броење гласови со скенирање на гласачките ливчиња.

Но поради кратките рокови, овие новини ќе бидат во функција само на околу десет проценти од избирачките места, а нивната ефикасност ќе се тестира таму за да можат целосно да се применат на општите избори во 2026 година.

Според Хаџиабдиќ, сето тоа значи дополнителни обврски за ЦИК бидејќи, согласно одлуките на Шмит, Комисијата сега е единствената овластена да именува претседатели на локални избирачки одбори кои можеби не се членови на политички партии.

Одлуките на Шмит, исто така, забрануваат кандидатура на лица осудени за воени злосторства. Исто така, од денот на објавувањето на изборите, високиот претставник, под закана со санкции, им забранува на потенцијалните кандидати да користат говор на омраза и да ги спречуваат новинарите да ја вршат својата должност.

„Нема да има толеранција за ниту еден учесник во изборниот процес кој ќе го прекрши законот“, најави Хаџиабдиќ.

Распишувањето на локални избори во Босна и Херцеговина дојде во време кога Република Српска се обидува да го оспори авторитетот на ЦИК и планира самостојно да спроведе избори во тој ентитет, поради што на 19 април донесоа посебен изборен закон, дури иако со тоа го прекршуваат Уставот на Босна и Херцеговина, како и изборниот закон на национално ниво.

Националното собрание на РС го направи ова на поттик на водачот на ентитетот Милорад Додик, кој беше незадоволен од наметнувањето на амандманите на изборниот закон на БиХ што ги бараше високиот претставник Шмит.

Стапувањето на сила на тој ентитетски закон беше привремено запрено бидејќи бошњачкиот клуб во Советот на народите на РС стави вето, па за неговата уставност ќе одлучува прво Уставниот суд на РС, а потоа веројатно Уставниот суд на Босна и Херцеговина.

AA
Популарни